Iaşi – Prima condamnare cu executare din acest an pentru ucidere din culpă în trafic: 4 ani şi 2 luni de puşcărie

luni, 22 mai 2023, 01:51
3 MIN
 Iaşi – Prima condamnare cu executare din acest an pentru ucidere din culpă în trafic: 4 ani şi 2 luni de puşcărie

Judecătorii ieşeni au pronunţat prima condamnare cu executare pentru ucidere din culpă din acest an. Un tractorist băut a ucis un pieton la Andrieşeni. Dacă de regulă în astfel de situaţii, magistraţii pronunţă condamnări cu suspendare, de această dată au considerat că regimul de detenţie este singura formă acceptabilă de executare a pedepsei. Mai mult, ei au interzis tractoristului ca, după eliberare, să se mai apropie de familia victimei timp de trei ani.

 

Accidentul provocat de Mihai Crăcană s-a produs în seara zilei de 11 septembrie 2021. După ce consumase acasă 1,5 litri de bere, Crăcană s-a urcat la volanul tractorului său, având ca remorcă o balotieră, pentru a pleca la muncă la câmp. După aproximativ 500 de metri parcurşi pe DJ 282F, către centrul satului, Crăcană a virat stânga pentru a intra pe un drum sătesc. A pierdut însă controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat în şanţul de colectare a apei pluviale, acroşând un sătean pe care l-a rănit grav. Victima a murit opt zile mai târziu, în spital, din cauza rănilor grave suferite, mai ales la nivelul craniului. Testarea efectuată de poliţişti la faţa locului a demonstrat că şoferul băuse. Retrospectiv, a fost stabilită o alcoolemie teoretică de 1,45‰ în sânge. În faţa anchetatorilor, Crăcană a afirmat că accidentul se datora unui biciclist, care îi tăiase calea. Încercase să-l evite, trăgând de volan spre stânga, ocazie cu care intrase în şanţ. Imaginile surprinse de camerele video din zonă l-au contrazis. Biciclistul traversase strada în mers, pe lângă bicicletă şi se afla deja pe marginea drumului, pe sensul de mers al tractorului. Nu-l incomodase pe Crăcană în niciun fel.

Conducătorul auto a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. Pentru prima faptă, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea pe un termen cuprins între 2 şi 7 ani, iar pentru a doua, între 1 şi 5 ani. Magistraţii Judecătoriei au optat pentru o pedeapsă medie, respectiv de 3 ani şi 6 luni pentru ucidere din culpă şi 2 ani de închisoare, pentru conducere sub influenţa alcoolului. Prin contopirea celor două pedepse, a rezultat o condamnare finală la 4 ani şi 2 luni de detenţie. Magistraţii Judecătoriei au stabilit şi un cuantum al daunelor morale de câte 100.000 lei pentru partenera victimei şi cei cinci copii pe care îi aveau împreună. Lui Crăcană i s-a interzis totodată să se apropie sau să ia legătura cu familia victimei.

Sentinţa a fost contestată de Crăcană, care a apreciat că pedeapsa stabilită a fost prea aspră, dar şi de partenera victimei, care a apreciat, dimpotrivă, că ucigaşul scăpase prea ieftin. Ea a arătat că după accident, Crăcană nu manifestase niciun regret pentru fapta comisă. Mai mult, a doua zi după accident, se afla din nou la volanul tractorului. Şi Biroul Asigurătorilor de Autovehicule a făcut apel împotriva sentinţei, apreciind că nivelul stabilit al daunelor civile era prea mare. Reprezentanţii BAA s-au arătat dispuşi să plătească 65.000 lei către concubina victimei, 85.000 lei către fiecare dintre cei trei fii ai victimei şi câte 42.500 lei pentru cei doi fii ai concubinei sale.

Magistraţii Curţii de Apel nu au găsit niciun motiv pentru a modifica pedeapsa aplicată lui Crăcană. În schimb, ei au apreciat că daunele civile stabilite de Judecătorie, fără a fi derizorii, sunt însă prea mici. O sumă de 100.000 lei constituie doar echivalentul salariului mediu pe economie pe doi ani. În plus, cei cinci copii aflaţi în întreţinerea victimei sunt încă mici, la o vârstă care presupune o relaţie apropiată şi o dependenţă emoţională şi materială faţă de tatăl lor. Ca urmare, judecătorii au majorat daunelor morale acordate copiilor, la câte 150.000 lei. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii