Iaşul, în top 3 naţional. Într-o singură zi s-a dublat numărul infectărilor

vineri, 01 octombrie 2021, 01:50
3 MIN
 Iaşul, în top 3 naţional. Într-o singură zi s-a dublat numărul infectărilor

Este greu de prevăzut ce va fi peste câteva zile în spitalele ieşene în condiţiile în care acum nu sunt paturi libere cu suport de oxigen. Ieşenii care şi-au făcut doza a III-a au îngroşat rândurile la centrele de vaccinare. Numărul lor este dublu faţă de cei care îşi fac prima doză şi a doua doză luaţi la un loc.

Explozie de noi cazuri de COVID-19 la Iaşi. Ieri, au fost raportate 691 de infecţii noi cu SARS – CoV-2, dublu faţă de ziua anterioară, cifră care plasează judeţul pe locul 3 pe ţară, după Bucureşti şi Timiş în topul infectărilor. "Este foarte complicat de explicat dublarea numărului de cazuri în doar 24 de ore, având în vedere că nu a crescut numărul de testări, ci doar numărul de pozitivi. Rămânem la explicaţia pe care o dăm permanent cum că aceasta este o consecinţă a nerespectării regulilor de prevenire a infectării şi răspândire a infecţiei", a spus dr. Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

La Iaşi, situaţia din reţeaua medicală COVID pare fără rezolvare. Rata de creştere a infecţiei este dublă faţă de miercuri, 29 septembrie. Locurile în spitale, la ATI sunt zero. În secţiile celelalte, nu există paturi libere cu oxigen, ci doar paturi pentru cazurile uşoare. În UPU a Spitalului "Sfântul Spiridon", ieri, la prânz, erau 14 pacienţi, dintre care patru pe ventilator, iar ceilalţi pe oxigen.

“Singura soluţie care sperăm să poată fi pusă în aplicare este deschiderea unităţii modulare de la Leţcani. Dar pentru asta trebuie să mai aşteptăm un pic. Ieri, a fost pusă în funcţiune absolut toată aparatura medicală, şi astăzi după-amiază va trebui să verificăm dacă a funcţionat corespunzător sau nu", a mai spus dr. Vasile Cepoi. Ieri, la Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon", centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, erau ocupate 4 paturi ATI şi alte 10 persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus urmează tratamentul prin dializă în staţia unităţii medicale.

La Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Elena Doamna", centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, nu erau ocupate paturile ATI, în schimb, şase paciente pozitive erau internate pe zona medicală COVID. Veşti rele şi de la Spitalul “Sfânta Maria”, unde în secţia ATI erau internaţi ieri patru copii, dintre care unul intubat, iar în zona COVID non-ATI erau monitorizaţi 12 pacienţi. Şi lista celor care aşteaptă testarea la domiciliu este la fel de lungă ca şi cea din ziua precedentă, fiind înregistrate peste 500 de solicitări.

“Astăzi vom dubla numărul de echipe care vor merge la domiciliu să recolteze pentru că s-a depăşit cu mult capacitatea pe care o avem până acum. Singurele rezultate care ne încurajează un pic sunt cele din campania de vaccinare, unde a crescut adresabilitatea. O parte consistentă au ales varianta Johnson&Johnson, unde creşterea medie este de 150 de persoane pe zi în plus. Certificatul digital ar putea fi unul din motive, dar se remarcă o creştere semnificativă a numărului celor care se vaccinează cu celelalte tipuri de vaccinuri, unde am depăşit cu mult media de 400 pe zi", a mai spus dr. Vasile Cepoi. Astfel, pe 29 septembrie au fost vaccinate 935 de persoane cu doza I, faţă de media de 350-400 pe zi, 108 cu doza a II-a şi 482 cu doza unică Johnson &Johnson, aproape dublu faţă de media zilnică anterioară. De asemenea, 3.281 de persoane au ales să facă doza "booster" (a III-a) pentru o protecţie suplimentară împotriva virusului SARS CoV 2.

 

 

Comentarii