Iaşul, pe podiumul naţional în clasamentul mamelor care vor să recolteze, la naştere, întregul ţesut placentar

joi, 10 august 2023, 21:11
2 MIN
 Iaşul, pe podiumul naţional în clasamentul mamelor care vor să recolteze, la naştere, întregul ţesut placentar

Iaşul împarte poziţia a treia, alături de Cluj, într-un top naţional privind recoltarea întregului ţesut placentar la naştere în 2022, conform statisticilor oferite de Cord Blood Center, care se recomandă a fi cea mai mare bancă de celule stem din România, cu sedii în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est. Conform acestor cifre, pe primul loc este Bucureştiul, unde s-au înregistrat 56% din caazurile din toată ţara. Pe locul al doilea se află judeţul Dolj, iar Iaşul şi Clujul au câte 5% din recoltări. În restul de 37 de judeţe au fost recoltate 24% din ţesutul placentar.

„România este una dintre puţinele ţări europene în care părinţii pot beneficia de recoltarea întregului ţesut placentar, alături de sângele şi ţesutul ombilical, şi, deci, de cea mai mare cantitate şi diversitate de celule stem disponibilă la naştere. Acest lucru este important deoarece atât copiii pentru care s-a recoltat, cât şi membri familiei vor beneficia de diferite tipuri de celule stem, cu potenţial în tratare, în prezent, a peste 80 de afecţiuni grave. În plus, în placentă sunt inclusiv celule imuno-evazive. Acestea exprimă niveluri scăzute – sau deloc – ai markerilor de compatibilitate HLA, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate de întreaga familie”, a declarat a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al companiei.

Compania a precizat că în 2022 a eliberat mai multe unităţi păstrate în conservare pentru tratarea unor tulburări precum cele de spectru autist, scleroză multiplă, AVC, epilepsie sau probele de fertilitate, o parte dintre acestea fiind efectuate chiar şi în România. Reamintim însă că studiile în această zonă nu au arătat întotdeauna rezultate concludente şi că utilizarea celulelor stem în diferite tratamente nu face parte din schemele tradiţionale de tratament în România.

Potrivit unui studiu comandat recent de companie, sănătatea copiilor reprezintă principala dorinţă a părinţilor români. Astfel, 64% dintre viitoarele mame sunt dispuse să investească în analize genetice, 51% doresc să facă o asigurare privată de sănătate, iar 50% dintre femei văd recoltarea de celule stem ca pe o măsură de precauţie şi o plasă de siguranţă pentru viitorul copilului lor.

Comentarii