De Business

Punem punctul pe știi

Iată cum trebuie să faci când îţi împrumuţi un prieten, ca să nu rămâi cu paguba!

Sfaturile aparţin magistraţilor ieşeni, care au judecat o astfel de speţă: un împrumut de 5.000 de euro între amici.

luni, 06 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Iată cum trebuie să faci când îţi împrumuţi un prieten, ca să nu rămâi cu paguba!

Un împrumut „între prieteni” a ajuns în faţa judecătorilor. Unul dintre cei doi afirmă că celălalt îi datorează 5.000 de euro. Dimpotrivă, celălalt afirmă că primul îi datorase bani. Fără un act clar, judecătorii nu au putut decât să închidă cazul. În octombrie anul trecut, Corneliu L. s-a adresat instanţei, cerând obligarea lui Dan O. la plata a 5.000 de euro, acordată cu titlu de împrumut. Reclamantul a precizat că i-a acordat lui Dan O. 1.000 de euro în august 2018 şi 4.000 de euro în februarie 2019. 

Ulterior, l-a somat să-i restituie banii, dar fără succes. Pentru a-şi dovedi afirmaţiile, reclamantul a depus la dosar chitanţe cu menţiunea „împrumut”. În replică, Dan O. a afirmat că împrumutul reprezintă doar „o ficţiune” susţinută cu rea-credinţă de Corneliu L. Chitanţele depuse la dosar arătau doar că i se dăduseră bani, nu şi cu ce titlu. Dan O. a precizat că, dimpotrivă, el îi împrumutase lui Corneliu L. 5.000 de euro în 2015, iar în 2018-2019 acesta îi returnase. Având la dosar doar cele două chitanţe şi declaraţiile celor doi împricinaţi, magistraţii Judecătoriei nu au putut să constate decât lipsa unui contract de împrumut încheiat între foştii prieteni, raportându-se în analiza cazului la prevederile Codului Civil. Conform legii, orice pretenţie care depăşeşte suma de 250 lei nu poate fi susţinută doar cu mărturii, fiind necesare acte.

„În materia contractului de împrumut de consumaţie, contract real, unilateral, prin care o singură parte se obligă către o alta să îi plătească o sumă de bani, standardul probator impune dovedirea acestuia prin intermediul unui înscris sub semnătură privată, scris în întregime cu mâna celui care îl subscrie sau cel puţin ca, în afară de semnătură, să fie scris cu mâna sa «bun şi aprobat pentru…», cu arătarea în litere a sumei datorate. Chitanţele depunere numerar au doar valoarea unui început de dovadă scrisă care trebuia completat cu alte mijloace de probă”, au arătat judecătorii. Aceştia au decis respingerea plângerii lui Corneliu L. ca neîntemeiată. Apelul declarat de acesta a intrat vineri pe rolul Tribunalului. 

Comentarii