Iată pedeapsa tinerei şoferiţe care şi-a ucis prietena cu care mergea la o cafea! Alcoolemie de la spirtul cu care a fost tratată în Salvare?

luni, 09 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Iată pedeapsa tinerei şoferiţe care şi-a ucis prietena cu care mergea la o cafea! Alcoolemie de la spirtul cu care a fost tratată în Salvare?

Justiţia şi-a spus ultimul cuvânt în cazul unei ieşence care şi-a ucis fără să vrea cea mai bună prietenă. Dorinţa de a bea împreună o cafea s-a transformat într-o tragedie în care şi-a pierdut viaţa o tânără ce abia împlinise 21 de ani. Judecătorii nu au găsit o vină propriu-zisă şoferiţei care a provocat accidentul, cu excepţia vitezei care, deşi legală, nu era adecvată condiţiilor de trafic.

 

Tragedia s-a petrecut în dimineaţa zilei de 5 decembrie 2017. A.A. abia îşi aniversase ziua de naştere. Venită în vizită la Andreea Luca în Vânători, ambele fiind studente, a primit un cadou de la aceasta şi s-au decis să meargă la o cafea la Iaşi. Luca s-a urcat la volanul autoturismului Hyundai ce aparţinea tatălui său, iar A.A. s-a urcat pe locul din dreapta. La ieşirea din sat, într-o curbă la stânga, din cauza carosabilului umed şi a vitezei neadecvate, şoferiţa de 20 de ani a pierdut controlul volanului, a pătruns pe contrasens şi a lovit frontal un VW care circula regulamentar. Hyundai-ul a fost proiectat la 17 metri în afara şoselei, răsturnându-se pe cupolă. Şoferiţa a fost rănită, dar pentru prietena sa, care nu purta centura de siguranţă, consecinţele au fost fatale. Tânăra a suferit un traumatism cranian, mai multe fracturi ale coastelor, o fractură de claviculă, fractura unei vertebre, rupturi ale ficatului şi splinei, decedând la locul accidentului.

Analizele făcute după accident au fost cotradictorii. Prima probă de sânge a stabilit că fata nu băuse nimic, dar a doua probă a indicat o alcoolemie de 0,5‰. Nici repetarea analizelor nu a lămurit situaţia. Prima probă avea din nou valoarea zero, dar a doua indica o alcoolemie de 1,5‰. Reprezentanţii Institutului de Medicină Legală au apreciat că a doua probă fusese probabil contaminată, eventual în urma dezinfectării pielii cu alcool, înaintea prelevării de sânge. În aceste condiţii, în cadrul procesului care a urmat, judecătorii au considerat că Luca nu băuse nimic înainte de accident.

Tânăra şoferiţă a fost judecată pentru ucidere din culpă. Magistraţii Judecătoriei au reţinut culpa Andreei Luca, dar au nuanţat-o. Lipsa antecedentelor penale, ca şi faptul că şoferiţa respectase în esenţă regulile de circulaţie i-au făcut pe judecători să considere suficientă o pedeapsă de 2 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Asigurătorul a fost obligat la plata unor daune materiale de 9.712 lei şi a unor daune morale de 98.000 euro în favoarea rudelor victimei.

Sentinţa a fost contestată de familia victimei, care au apreciat pedeapsa ca prea uşoară, mai ales având în vedere vârsta de doar 21 de ani a fetei ucise. Rudele lui A.A. au criticat şi cuantumul despăgubirilor stabilite de Judecătorie. Dimpotrivă, asigurătorul le-a considerat prea mari. Contestaţiile au fost respinse. Magistraţii Curţii de Apel au apreciat că prima sentinţă a fost corectă, atât cu referire la pedeapsa aplicată şoferiţei, cât şi a daunelor stabilite. „După producerea accidentului rutier conduita procesuală a inculpatei a fost ireproşabilă, recunoscând fapta săvârşită, asumându-şi cele întâmplate, neexistând niciun motiv pentru care nu ar putea fi considerat sincer şi profund regretul enorm afirmat pentru fapta săvârşită”, au justificat magistraţii.

Comentarii