De Business

Punem punctul pe știi

În 2016, Anca Dragu susținea ca ANAF să renunțe la plângerile penale, dacă se achită prejudiciul

luni, 06 decembrie 2021, 16:28
1 MIN
 În 2016, Anca Dragu susținea ca ANAF să renunțe la plângerile penale, dacă se achită prejudiciul

În 2016, pe vremea când era ministru de Finanțe, actualul lider USR Anca Dragu, a inițiat un proiect de lege prin care ANAF renunța la plângerile penale depuse pentru evaziune fiscală dacă persoana acuzată achită în totalitate prejudiciul – exact ceea ce USR critică dur, acum.

„Propunem această măsură pentru o eficiență a luptei cu evaziunea. Pentru sume foarte mici, de până la 50.000 lei, ANAF va trimite sesizările la parchete, procurorii vor ancheta și dacă suma și penalitățile sunt recuperate integral până la primul termen de judecată, dosarul se închide“, a explicat Anca Dragu la Europa FM, la 23 noiembrie 2016. Măsura se va putea aplica o singură dată pe o perioadă de 5 ani.

Măsura era susținută de șeful ANAF din guvernul Cioloș, Dragoș Doroș.

„Vreau să apăr inspectorul fiscal în sensul în care legislaţia din România în acest moment obligă inspectorul fiscal să facă o plângere penală de câte ori are o suspiciune. Atunci această prevedere destul de laxă şi de largă cuplată cu practica noastră care de câţiva ani este mai incisivă pe domeniul acesta duce şi la exagerări. Şi pe noi ne deranjează. Avem foarte multe plângeri penale care stau în nelucrare la Parchete şi aşa nu e ok", a declarat Dragoș Doroș, în noiembrie 2016.

Tot în acel an, Vlad Boeriu, partener Deloitte, a explicat, pentru Profit, cum abuzează ANAF de plângerile penale.

Citeşte mai mult pe newsweek.ro

Comentarii