Bilanţ al ISU Iaşi cu cifre îngrijorătoare, prezentat în mod foarte inspirat: într-o zi cu cutremur

În cazul unui dezastru, şase ieşeni din şapte mor ca muştele? Date îngrijorătoare

sâmbătă, 01 februarie 2020, 02:59
2 MIN
 În cazul unui dezastru, şase ieşeni din şapte mor ca muştele? Date îngrijorătoare

Potrivit datelor publice prezentate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, în adăposturile speciale de pe raza Iaşului încap doar 48.000 de ieşeni, din totalul de circa 350.000. Autorităţile presupun, însă, că nu poate fi un dezastru atât de grav încât să aibă nevoie de adăpost toţi ieşenii. Cui aparţin aceste adăposturi? Câte au şi alte facilităţi, precum paturi sau posibilitate de hrană?

În cazul unui dezastru iminent, dar previzibil, cum ar fi un atac militar anunţat asupra Iaşului, sau o calamitate naturală iminentă, doar unul din şapte ieşeni ar putea prinde un loc la adăpost şi a spera că va avea şanse mai mari la a supravieţui. Conform datelor puse la dispoziţie de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, în municipiu există adăposturi în care ar încăpea doar 48.000 de ieşeni, din totalul celor 350.000, cât este, cu aproximaţie, populaţia Iaşului. O parte dintre aceste adăposturi sunt publice, cum ar fi cel de lângă stadionul Emil Alexandrescu, iar altele sunt private, construite la subsolurile unor blocuri, chiar şi nou construite. În plus, există trei centre de comandă, de unde vor putea „conduce“ şefii Consiliului Judeţean Iaşi şi ai Primăriei Iaşi.

„Sunt 135 de adăposturi de protecţie civilă publice care pot adăposti 12.343 persoane, 46 de adăposturi de protecţie civilă private care pot adăposti 5.979 de persoane, 159 de spaţii care pot fi amenajate ca adăposturi cu o capacitate de 29.606 persoane, şi trei puncte de comandă, dintre care două aparţin Consiliului Judeţean Iaşi şi unul aparţinând Primăriei Municipiului Iaşi“, se arată în documentele celor de la ISU Iaşi, prezentate ieri în bilanţul pe anul 2019.

Oficialii ISU Iaşi au mai declarat că, anual, verifică aceste adăposturi. „În cursul anului 2019 au fost verificate şi reactualizate fişele de verificare a unui număr de 106 adăposturi de protecţie civilă de pe raza judeţului Iaşi şi a două puncte de comandă – punctul de comandă al municipiului Iaşi şi cel de bază al judeţului Iaşi“, se mai arată în bilanţul celor de la ISU Iaşi.

Ca un semn bun şi încurajator, în dotarea celor de la ISU Iaşi există o tabără mobilă pentru sinistraţi, care are o capacitate de 201 persoane, existând inclusiv posibilitatea preparării hranei la bucătăria mobilă.

Totodată, pentru înştiinţarea, alarmarea şi evacuarea ieşenilor, Iaşul beneficiază de un sistem de alarmare format din 190 de sirene, două centrale de alarmare pentru acţionarea sirenelor din municipiul Iaşi şi o altă centrală de alarmare în curs de construcţie.

Pentru cazarea temporară a populaţiei evacuate, există la nivel judeţean 705 spaţii, care pot asigura cazarea a 52.374 de persoane. Din cele 705 spaţii, doar 105 dispun în total de 3.724 de paturi sau saltele, iar condiţii de preparare a hranei există numai în 81 de locuri, pentru aproximativ 6.790 de persoane.

Comentarii