COMUNICAT DE PRESĂ

În ce stadiu a ajuns o gravidă care a încercat să nască acasă cu ajutorul unei „dule”

miercuri, 15 august 2018, 21:08
2 MIN
 În ce stadiu a ajuns o gravidă care a încercat să nască acasă cu ajutorul unei „dule”

Medicul Mircea Onofriescu a trimis un comunicat de presă după ce s-a confruntat cu un caz grav. O femeie a ajuns în spital după ce și-a pus viața ei și pe cea a copilului în pericol încercând să nască acasă cu ajutorul unei dule, deși suferise o operație de cezariană înainte. Mai rău e că tânăra vrea să se externeze pe proprie răspundere, deși prezintă semne de depresie.

Redăm comunicatul în variantă integrală:

"Pacientă AIL din Iasi cu sarcină la termen, dispensarizată pe parcursul sarcinii la medicul specialist OG, cu antecedente de naștere prin operație cezariană în 2016 (sarcină 42 de săptămâni, circulară dublă de cordon ombilical), se prezintă în Triajul Maternității „Cuza Vodă” acuzând CUD la 1-2 minute cu dilatatie completa si capul fetal blocat la strimtoarea superioară, cu suferință fetală acută.

Pacienta declară debutul travaliulului la domiciliu, în jurul orei 14:30, fiind monitorizată de la ora 15:30 la domiciliu, de către dulă (persoana care nu are cunostinte medicale si nici experienta in asistarea unei nasteri ajuta doar psihologic o naștere naturală), a cărei identitate nu dorește să o precizeze. Monitorizarea a fost efectuată declarativ prin monitorizarea BCF și tuseu vaginal. Pacienta declară că i s-au explicat verbal riscurile nașterii la domiciliu și ale uterului cicatricial de către persoana numită dulă, dar nu a semnat vreun act oficial.

În Triajul Spitalului pacienta se prezintă cu membrane rupte spontan, declarativ, la ora 19:30-20:00, examenul local relevând col cu dilatație completă, prezentație craniană occipito-sacrată blocată la strâmtoarea inferioară, suferință fetală acută. A fost necesară aplicatie de forceps la strimtoarea superioară a bazinului cu rupturi de canal molae matern si traumatism cranian minor.

Actul medical desfasurat la domiciuliu este de o gravitate extrema. In ultima luna au murit in conditii de spital doau gravide care au nascut natural dupa nastere prin operatie cezariana (UNA LA CONSTANTA SPITALUL PRIVAT ISIS SI LATA LA RADAUTI)

LEHUZA NU DORESTE SA NE COMUNICE DATELE PERSONALE ALE DULEI PENTRU A PUTEA SA EVITAM ALTE SITUATII DE GRAVITATE EXTREMA.

IN PREZENT LEHUZA DORESTE EXTERNAREA DIN SPITAL DESI STAREA COPILULULI SI NICI A MAMEI NU ESTE CORESPUNZATOARE EXTERNARII LA DOMICILIU. Prezinta si semen de depresie postpartum si nu intelege gravele complicatii care pot sa afecteze copilul si sau care pot apare la nivelul vaginului si perineului".

PROF. UNIV. DR. MIRCEA ONOFRIESCU
Sef sectie Obstetrica gynecologie
Președintele Societății Române de Obstetrică și Ginecologie

Cazul de o gravitate deosebita va fi analizat si la nivel de Societate profesionala națională pentru a nu se mai pune in pericol viața mamelor si copiilor dintr-o lipsa de educație sanitară evidentă.

Comentarii