În jumătate de an, oncologii ieşeni au dat 114 veşti îngrozitoare unor femei testate gratuit cu caravana

vineri, 06 octombrie 2023, 01:50
4 MIN
 În jumătate de an, oncologii ieşeni au dat 114 veşti îngrozitoare unor femei testate gratuit cu caravana

În cursul zilei de ieri, o echipă de medici de la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, în parteneriat cu Roche România, au organizat o masă rotundă în care au dezbătut importanţa programelor de screening şi rolul echipei multidisciplinare în tratarea pacienţilor descoperiţi cu cancer de sân.

 

În contextul în care cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei în România, cu peste 12.000 cazuri noi în fiecare an, specialiştii au prezentat două contexte relevante: cât este de simplu de prevenit şi identificat în cazuri incipiente acest tip de cancer, dacă se realizează testări periodice, şi cât de complexă este tratarea unui caz, implicând specialităţi multiple – imagistica, anatomia patologică, oncologia, chirurgia, radioterapia, psihologia, genetica medicală, nutriţia, chirurgia plastică de reconstrucţie, kinetoterapia.

În Iaşi, în evidenţa unităţii medicale sunt 3.847 de paciente depistate cu cancer la sân, 182 de cazuri fiind nou depistate în primele şase luni ale anului curent. În total, acestea reprezintă 13% din totalul de cazuri noi de cancer depistate, indiferent de localizare. În cadrul dezbaterilor de ieri, medici ai IRO, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi au discutat despre prevenirea şi tratarea acestei maladii.

„În primul rând, echipa multidisciplinară are în mijloc pacientul, drept principala preocupare a tuturor specialităţilor implicate. În cadrul acestor întâlniri discutăm şi stabilim împreună planul de tratament pentru fiecare caz în parte. Traseul pacientei cu cancer de sân include, după confirmarea anatomopatologică a neoplasmului mamar prin biopsie, consultul oncologic, chirurgical şi ulterior cel de radioterapie. Practic, echipa multidisciplinară asigură un management optim al cazurilor, conform ghidurilor internaţionale, iar echipa de la Institutul Regional de Oncologie poate asigura îngrijiri medicale de înaltă calitate pe întreg traseul pacientei, prin specialităţile implicate”, a declarat şef lucrări dr. Simona Volovăţ, medic primar – oncologie la IRO Iaşi.

Cu toate acestea, în lipsa unui program de screening la nivel naţional, medicul de familie este cel care de cele mai multe ori vine prima dată în contact cu femeia cu formaţiune tumorală la sân, de obicei depistată prin autopalpare. 

În 2019, doar 9 % dintre femeile cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani au declarat că şi-au făcut o mamografie în ultimii doi ani – cea mai scăzută rată din ţările UE. Medicii au punctat că se observă mari disparităţi socio-economice în ratele de screening pentru cancerul de sân: rata de participare la screening este mai mare în rândul femeilor cu venituri mari (17 %) faţă de cele cu venituri mici (4 %), din zone urbane (9 %) faţă de cele care trăiesc în zone rurale (4 %).

 

Unitatea mobilă de screening a IRO a descoperit 114 cazuri realizând 18.000 de mamografii

 

În acest context, IRO Iaşi a prezentat proiectul implementat de către aceştia – ONCOFEM, în cadrul căruia se luptă să ducă testarea şi depistarea cancerului la sân în rândul comunităţilor. Finanţat din fonduri europene, proiectul are ca obiectiv testarea a 30.000 de femei, cu vârsta între 50 şi 69 ani, din Regiunile Nord-Est şi Sud-Est. Se adresează tuturor femeilor, indiferent dacă sunt asigurate sau neasigurate. Pentru a beneficia de mamografie digitală gratuită, femeile trebuie să se prezinte doar cu buletinul (în original şi copie) şi să respecte următoarele criterii pentru a beneficia de mamografie digitală gratuită: vârsta între 50 şi 69 de ani; fără diagnostic confirmat de cancer mamar; fără simptome şi antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar; nu sunt însărcinate sau nu alăptează; nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni; au domiciliul în unul din cele 12 judeţe vizate de proiect. 

„Până în luna august 2023 am realizat 18.249 de mamografii, mai bine de jumătate fiind realizate la Unitatea mobilă de screening, care a străbătut 102 localităţi, mai ales din mediul rural din cele 12 judeţe vizate de proiect. Din cele 247 de doamne care au avut recomandare de puncţie, 154 au acceptat invitaţia de a continua investigaţiile, iar 114 au fost confirmate cu cancer mamar. Rezultatele înregistrate de acest proiect ne arată că este nevoie de continuitate în screeningul cancerului de sân, necesar pentru a asigura accesul crescut al tuturor femeilor din România din grupul ţintă la servicii de depistare precoce”, a declarat Mirela Cimpoi, coordonator expert consiliere şi informare program screening, IRO Iaşi.

Comentarii