În medie, la fiecare 8 minute, nemţii sunt minţiţi de cineva

luni, 09 septembrie 2019, 01:50
1 MIN
 În medie, la fiecare 8 minute, nemţii sunt minţiţi de cineva

– cifre germane –

În 2016, Christian Heynen a scos la editura Rowohlt o carte cu cifre statistice privind nemţii, cifre interesante, cifre grăitoare, cifre ciudate, cifre frivole, ce mai, o sarabandă de cifre care spun multe despre societatea germană contemporană, despre mentalitatea care-i guvernează pe nemţi în viaţă. Titlul cărţii: Jeder dritte Deutsche bügelt seine Unterwäsche (Fiecare al treilea german îşi calcă lenjeria de corp, rororo, 175 p., 9,99 euro).

În cotidianul Bild din 28 noiembrie 2016, am găsit o selecţie din datele statistice adunate de Heynen în cartea sa, acestea, datele, datând mai mult ca sigur din anii anteriori (2015, 2014…). Titlul textului: 75% der Deutschen halten ihre Nase beim Küssen nach rechts. Und noch mehr ungewöhnliche Statistiken über uns alle (75% dintre nemţi îşi ţin nasul înspre dreapta când sărută. Şi multe alte statistici neobişnuite despre noi toţi).

Okay, au trecut trei ani de la apariţia cărţii, patru sau cinci de la obţinerea cifrelor statistice, dar în mare cred că nu s-a schimbat mare lucru şi vă invit, deci, să citiţi şi să comparaţi viaţa nemţilor din spatele acestor cifre cu viaţa dumneavoastră din spatele cifrelor româneşti. Moment în care, desigur, îmi dau seamă că vor fi existând tot felul de sondaje şi studii sociologice privind viaţa cotidiană a românilor, dar ceva îmi spune că nu s-a ajuns încă la acoperirea acesteia chiar şi privind domenii mai degrabă frivole, ciudate, excentrice…

Să începem, deci:

În medie, fiecare neamţ are 103 euro cash la el – din care 5,73 euro în monede, iar de la 50 de euro în sus, nemţii folosesc îndeobşte cardul bancar.

Două treimi dintre nemţi consideră dormitul drept hobby-ul lor.

500 de nemţi se aleg pe an cu arsuri foarte grave în timp ce fac grătar.

72% dintre ei cântă cu voce tare când îs la volan şi fiecare al cincilea vorbeşte cu automobilul său.

Pentru 60% din populaţia Germaniei, a folosi o batistă de hârtie de mai multe ori reprezintă un tabu absolut.

Pe zi lucrătoare, nemţii dispun în medie de 3 ore şi 56 de minute de timp liber, dar 8 minute dintr-acestea stau într-un ştau (ambuteiaj). Zilnic, se joacă în medie timp de 13 minute cu copiii lor.

De sărutat, nemţii se sărută în medie de 3,2 ori pe zi şi fac dragoste de două ori pe săptămână.

7,75 milioane de nemţi se hrănesc vegetarian. În 1983, doar 0,6 milioane s-au declarat vegetarieni. (Iată o primă cifră statistică care cel mai probabil s-a mai modificat în sus din 2015/16 încoace, căci renunţarea la carne&co. reprezintă un trend în ţările dezvoltate.)

Fiecare al 10-lea german este tatuat. Printre cei cu vârsta între 25-35 de ani, chiar fiecare al 4-lea are tatuaj. Ce-i drept, fiecare al zecelea tatuat ar vrea să scape de tatuajul său.

Consumul mediu estimat de cocaină pe an al fiecărui neamţ este de 0,25 g. (Punct în care-n Bild apare-n paranteză "La 81 de milioane de germani…". Păi, e simplu: 20.250.000 g = 20.250 kg.)

Două treimi dintre nemţi fac duş în fiecare zi, iar duşul durează-n medie 5 minute, ceea ce reprezintă un consum de 75 l de apă/duş.

53% dintre femeile germane n-ar ieşi cu un bărbat care poartă cizme de cowboy.

La 45% dintre bărbaţii germani, în schimb, nu le plac femeile care poartă colanţi.

85% dintre nemţoaice sunt mulţumite de lungimea penisului partenerului lor, însă doar 55% dintre bărbaţi sunt mulţumiţi de lungimea propriului penis.

În fiecare an, 20000 de femei îşi măresc sânii, iar 715 bărbaţi fac operaţia inversă, de micşorare a sânilor.

3 ani din viaţa lor, nemţii şi-i petrec la WC, consumând în medie 8,6 bucăţi de hârtie igienică/ şedinţă.

În fine, doar 3% dintre nemţi donează sânge, dar 80% dintre ei au avut cel puţin o dată în viaţă nevoie de-o donare de sânge. Hm, pare-se că cel puţin la acest capitol românii stau mai bine. Conform www.smark.ro, "doar 4 din 10 români au donat până acum sânge, majoritatea pentru că au vrut să facă o faptă bună, potrivit unui sondaj naţional realizat pe platforma Ivox". (Păi, comparativ cu cele 3% dintre nemţi care donează sânge, 40% pare orice altceva decât demn de un "doar". Dar, desigur, dacă bine am înţeles, în sondajul românesc s-a întrebat dacă ai donat vreodată-n viaţă sânge, nu dacă donezi regulat.)

În fine, în fine: 40% dintre nemţi consideră că a "trişa" un pic  în declaraţia fiscală este okay. Ehei, aşa-i că parcă nu vă aşteptaţi la aşa ceva?

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii