Încă mai avem brad: cum îl despodobim?

marți, 09 ianuarie 2018, 08:00
3 MIN

* Au trecut Sărbătorile de Iarnă, inclusiv Boboteaza şi Sfântul Ioan, aşadar decent ar fi să renunţaţi la acel par uscat ca un bidon după Revelion, strâmb ca un tirbuşon şi din care au curs pe podea kilograme de ace ruginii, în jurul căruia aţi cântat, alături de cei dragi, "O, brad frumos, cu cetina tot veeerde!". Respectiva cetină rămâne tot verde dacă şi bradul frumos rămâne în pădure; o variantă de compromis ar fi fost un fel de brad cu cetina artificială tot verde, dar mulţi spun că "nu miroase a conifere, a natură", de parcă ar mai simţi cineva mirosul de conifer printre toate damfurile ieşite din bucătărie în perioada Sărbătorilor. Bradul, natural sau artificial, a fost împodobit în atmosfera liniştită şi plină de leruri a Ajunului; a venit momentul să-l şi despodobiţi, în atmosfera pleoştită de mahmureală a începutului de an. O fi greu, o fi uşor? Oare vă pricepeţi sau nu? Avem astăzi un mic test pe tema asta:

1) Suntem în 9 ianuarie: unde e bradul vostru de Crăciun?

a) Acele şi crenguţele sunt la tomberon, suportul e în beci, tulpina curăţată a devenit arac de grădină, iar ornamentele sunt în cutie, la locul lor / b) Vai, bine că mi-aţi adus aminte! Am uitat de el, fiind plin de haine, că l-am folosit drept cuier! / c) Am un brad în curte, de el mă folosesc anual.

2) De obicei, în ce perioadă aruncaţi bradul de Crăciun şi cum?

a) De obicei, cam după Sfântul Ioan; îl arunc la tomberonul special pentru lemnoase, nicidecum la cel pentru plastic sau hârtie! / b) De ce să-l arunc? Ca să cumpăr altul la anul şi să pierd iar vremea cu împodobitul? / c) Dacă aş avea, l-aş arunca cu grijă, pe geam, să nu mă vadă nimeni.

3) Cum despodobiţi bradul cel mai sigur şi mai avantajos?

a) Întâi scot vata de pe crengi, apoi globurile şi ornamentele, apoi beteala şi termin cu instalaţia electrică / b) Întâi mă curentez la instalaţia electrică, apoi cad peste brad şi rezolv pe loc cu toate globurile / c) Întâi mă îmbrac gros, să ies afară, apoi scutur ţurţurii şi zăpada de pe crengi.

4) După ce aţi despodobit bradul ce faceţi în continuare?

a) Bag totul într-o cutie specială, cu locuri pentru fiecare globuşor, coşuleţ, steluţă ori beculeţ colorat / b) Strig să vină careva să mă desfacă din sârme, apoi introduc totul cu multă grijă în găleata de gunoi, să nu mă tai în cioburi / c) Intru înapoi în casă, la căldură, şi îmi torn un vin fiert.

5) De obicei, cam câte ornamente stricaţi la o despodobire?

a) Nu stric, fiind grijuliu şi păstrător; vata de pe crengi e din 1972, globurile din 1979, iar bomboanele din 1984 şi încă sunt gustoase / b) În anii în care nu mă curentez, să stric tot bradul, îl las aşa, ornat, să-l am şi ca pom de primăvară, pom de vară şi pom de toamnă / c) Uneori mai cad din brad conuri, dacă bate vântul prea tare.

* În fine, e bradul vostru, aşadar e şi treaba voastră ce faceţi cu el, dacă îl păstraţi ori dacă îi faceţi vânt pe geam; oricum, dacă aţi optat pentru un brad artificial (sunt unii care se strâng, ca umbrelele), aveţi de-a lungul întregului an un dispozitiv pe care îl puteţi folosi atât ca mătură pentru păianjenii din colţuri, cât şi ca scărpinătoare pentru mâţă, dacă deţineţi. Totuşi, cel mai economic model rămâne bradul gonflabil, care se poate umfla cu pompa sau cu gura şi care merge de luat şi vara, la mare, în apă; mai ieftini ca ei sunt doar brăduţii parfumaţi cu cocos, de atârnat la oglindă!

Comentarii