Încă un ieşean a rămas fără bani pe card: şase tranzacţii ilegale, una după alta, l-au lăsat lefter. Sfaturile Poliţiei

marți, 14 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Încă un ieşean a rămas fără bani pe card: şase tranzacţii ilegale, una după alta, l-au lăsat lefter. Sfaturile Poliţiei

O nouă zi, un alt ieşean rămas fără banii de pe card. Poliţiştii din Iaşi se confruntă cu un val de fraude bancare: cineva intră în aplicaţiile informatice ale ieşenilor şi le fură banii. Un al patrulea ieşean a mers zilele trecute şi a sesizat furtul unei sume de bani de pe card. Poliţiştii suspectează că furturile sunt “operate” prin aplicaţiile bancare online, instalate pe telefoane mobile.

“La data de 12 noiembrie, Secţia 2 Poliţie (Gară, n.r.) a fost sesizată de către un tânăr, în vârstă de 30 de ani, cu privire la faptul că, în perioada 9 noiembrie 2023 – 12 noiembrie 2023, persoane necunoscute ar fi accesat contul bancar al părţii vătămate şi ar fi efectuat un număr de şase tranzacţii bancare, cauzând un prejudiciu de 3.000 de lei. Poliţiştii au deschis un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de accesul ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

Anchetatorii ieşeni mai au în lucru trei cazuri de furturi online, iar cea mai mare sumă furată a fost de 11.300 de lei, sustrasă în trei transferuri bancare. “În ziua de 7 noiembrie, Secţia 2 Poliţie Iaşi a fost sesizată de către o femeie în vârstă de 82 de ani, din municipiul Iaşi, cu privire la faptul că, în perioada 4 noiembrie – 7 noiembrie, prin intermediul unei aplicaţii instalată de femeie pe telefonul mobil, persoane necunoscute ar fi accesat conturile bancare ale părţii vătămate şi ar fi efectuat trei transferuri bancare, cauzând un prejudiciu de aproximativ 11.300 de lei. Poliţiştii au deschis un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de accesul ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

A doua zi, miercuri, alţi doi ieşeni s-au prezentat la poliţie reclamând că le-au dispărut sume de bani din conturi. “Secţia 3 Poliţie (Centru, n.r.) a fost sesizată de către o tânără în vârstă de 26 de ani cu privire la faptul că, în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, persoane necunoscute ar fi accesat contul bancar al părţii vătămate şi ar fi efectuat un număr de 16 tranzacţii bancare, cauzând un prejudiciu de 360 de euro. În aceeaşi zi, Secţia 4 Poliţie Iaşi a fost sesizată de către o tânără în vârstă de 28 de ani cu privire la faptul că la data de 11 octombrie 2023 persoane necunoscute ar fi accesat contul bancar al părţii vătămate şi ar fi efectuat un număr de cinci tranzacţii bancare, cauzând un prejudiciu de 2.500 de lei. Poliţiştii au deschis un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de accesul ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii situaţii de fapt, luării măsurilor legale care se impun, precum şi în vederea identificării autorilor”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

Recomandările Poliţiei

Poliţiştii au recomandări pentru cei care se simt vulnerabili la astfel de infracţiuni.

“Să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe cardul bancar, inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informaţii de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacţionare şi să nu transmită date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul reţelelor sociale sau prin link-uri primite pe mail sau prin aplicaţii de mesagerie. De asemenea, să nu instaleze aplicaţii sau să acceseze site-uri sau aplicaţii la indicaţiile persoanelor care le contactează telefonic sau le transmit link-uri prin mesaje pe reţele sociale, SMS sau alte tipuri de mesagerie, să nu răspundă la mesaje nesolicitate sau neaşteptate care propun câştiguri nemaivăzute sau să acceseze pagini web în care să introducă datele personale şi să ofere informaţii personale sau date financiare. Nu în ultimul rând, se nu se logheze în aplicaţia de Internet sau Mobile Banking din linkuri primite pe SMS sau mail şi să nu răspundă la apelurile din afara ţării, mai ales dacă nu cunosc persoane din ţările respective”, au adăugat reprezentanţii Poliţiei. 

Comentarii