Închisoare cu executare pentru conducere fără permis, chiar dacă a încercat să evite drumurile publice

miercuri, 29 iunie 2022, 01:50
3 MIN
 Închisoare cu executare pentru conducere fără permis, chiar dacă a încercat să evite drumurile publice

Un ieșean ar putea ajunge după gratii deși a făcut tot posibilul să evite conflictul cu legea. Un accident nefericit l-a adus însă în fața polițiștilor, iar de acolo, în fața judecătorilor din Răducăneni.

Ghinion: s-a întâlnit cu Poliţia în pădure

În august 2019, un cunoscut îi lăsase lui Sorin Huzum un VW Touran cu motorul defect, pentru a i-l repara. Treaba a fost făcută, iar Huzum s-a urcat la volan pentru a proba automobilul. Bărbatul avusese permis spaniol, emis în 2006. Acesta îi fusese însă retras în 2014. Ar fi trebuit să urmeze un curs de reeducare rutieră pentru a-l primi înapoi, dar nu-și bătuse capul să o facă. Pentru a evita o eventuală oprire de către polițiști, Huzum a decis să nu meargă cu Volkswagen-ul pe drumurile publice. De pe un teren care îi aparținea, a intrat pe un drum forestier care pleca din Cozmești, îndreptându-se spre satul Bunești din județul Vaslui.

După aproximativ 2 km însă, într-o curbă, s-a ciocnit cu o autoutilitară vasluiană care venea din sens contrar. Accidentul nu a provocat decât daune materiale, dar la fața locului și-au făcut apariția tocmai polițiștii cu care Huzum nu ar fi vrut să se întâlnească. Le-a spus că are permis spaniol, dar verificările au arătat imediat că afirmația nu mai era valabilă de câțiva ani. Ca urmare, Huzum a fost trimis în judecată pentru conducere fără permis.

Încălcare cu perseverenţă a legislaţiei rutiere

În fața judecătorilor, bărbatul a încercat să explice că nu a circulat pe drumuri publice. Magistrații au remarcat că până să ajungă la terenul său, învecinat cu pădurea, Huzum circulase aproape 2 km pe un drum sătesc, public. Prin urmare, încălcase legea. Judecătorii au constatat că permisul îi fusese retras de autoritățile spaniole printr-o hotărâre judecătorească pentru încălcarea legislației rutiere. Hotărârea nu fusese însă recunoscută în România. În 2015, Huzum fusese condamnat de Curtea de Apel ieșeană la 2 ani de închisoare pentru conducere sub influența alcoolului și părăsirea locului accidentului, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Termenul expirase în februarie 2019, deci în august Huzum era reabilitat de drept. Judecătorii nu ar fi fost obligați să țină cont de condamnarea anterioară. „Cu toate acestea, instanța reține specializarea inculpatului în comiterea de astfel de infracțiuni, el dovedind o perseverență infracțională în acest sens și o lipsă de înțelegere a gravității unor astfel de fapte și a potențialelor consecințe. Din acest motiv, instanța apreciază că simpla aplicare a unei sancțiuni penale nu este suficientă, astfel că se va orienta către o pedeapsă cu executarea efectivă, apreciind că doar o astfel de sancțiune penală poate produce o schimbare semnificativă în modul de gândire a inculpatului față de obligativitatea respectării legii penale”, au explicat judecătorii din Răducăneni. Ei l-au condamnat pe Huzum la 9 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenție. Sentința a fost pronunțată luni, putând fi atacată cu apel.

Comentarii