Închisoare după ce a fost prins cu şase cartuşe de ţigări în bagaj, la aeroport. Salvat în ultima instanță

marți, 10 mai 2022, 02:01
3 MIN
 Închisoare după ce a fost prins cu şase cartuşe de ţigări în bagaj, la aeroport. Salvat în ultima instanță

Asta a decis Judecătoria. Instanţa superioară l-a achitat.

În baza aceloraşi date, magistraţii a două instanţe au dat soluţii diametral opuse. Judecătoria l-a condamnat pe un ieşean la închisoare cu executare pentru contrabandă, după ce acesta fusese prins la Aeroport cu zeci de pachete de ţigări în bagaje. Un an mai târziu, Curtea de Apel a decis achitarea.

De loc din Podu Iloaiei, Neculai D. s-a decis să plece în 2018 la muncă în Scoţia. Fumător fiind, s-a gândit să plece pregătit, dat fiind preţul ţigărilor în Marea Britanie, considerabil mai mare decât în România. Şi-a făcut aprovizionarea de la comercianţii ambulanţi din zona pieţei Nicolina, de la care a cumpărat 6 cartuşe de ţigări Ashima, fără timbru de acciz românesc. A introdus ţigările în bagajul de mână şi în cel de cală, după care s-a îndreptat spre Aeroport. Evident, ţigările din bagajul de mână au fost descoperite imediat, iar drumul spre Marea Britanie s-a oprit pentru Neculai D. pe strada Moara de Vânt nr. 34.

Bărbatul a fost trimis în judecată pentru contrabandă, iar Direcţia Vamală s-a constituit parte civilă cu suma de 904 lei, reprezentând prejudiciul produs bugetului de stat prin neplata accizelor şi a TVA. Bărbatul ştia că intrarea în Marea Britanie este permisă cu 10 cartuşe de ţigări, dar legea română nu permite ieşirea din ţară cu mai mult de două pachete. Neculai D. avea la el o cantitate de 30 de ori mai mare, aşa că magistraţii Judecătoriei au considerat că fapta a fost dovedită cu asupra de măsură. Muncitorul a fost condamnat la 11 luni de închisoare, la care s-au adăugat 494 de zile dintr-o condamnare anterioară, rămase neexecutate în urma liberării condiţionate.

Singura şansă rămasă lui Neculai D. era apelul împotriva sentinţei. Magistraţii Curţii de Apel au interpretat faptele într-o altă manieră decât cei ai Judecătoriei.

„Curtea nu poate formula, cu absolută certitudine, concluzia că inculpatul cunoştea împrejurarea că ţigările achiziţionate proveneau din contrabandă, iar fapta sa avea, pe cale de consecinţă, caracter infracţional”, au apreciat judecătorii.

Aceştia i-au dat crezare bărbatului atunci când acesta a spus că achiziţionase ţigările strict pentru consum propriu şi nu cunoştea limitele draconice impuse de legea română. De altfel, în bagajul de mână, care este deschis şi verificat riguros înainte de îmbarcare, avea 40 de pachete de ţigări. Un contrabandist ar fi încercat să disimuleze ţigările în bagajul de cală. Faptul că ţigările nu aveau decât timbru de accizare moldovenesc nu a fost considerat de judecători ca suficient pentru a demonstra contrabanda. Ca urmare, Neculai D. a fost achitat, sentinţa fiind definitivă.

Comentarii