Inspectorii Gărzii de Mediu au răscolit prin gunoaie pentru o amendă, dar judecătorii au anulat-o

sâmbătă, 06 august 2022, 01:50
2 MIN
 Inspectorii Gărzii de Mediu au răscolit prin gunoaie pentru o amendă, dar judecătorii au anulat-o

Inspectorii Gărzii de Mediu au răscolit prin gunoaie pentru a identifica „destinatarul” unei amenzi. Zelul nu le-a folosit însă la nimic, întrucât procesul-verbal de sancţionare a fost anulat în instanţă de magistraţii Judecătoriei ieşene. Garda de Mediu mai are totuşi şansa apelului, în faţa Tribunalului.

În luna mai a anului trecut, în urma sesizării unui localnic, Garda Naţională de Mediu (GNM) a efectuat un control în cartierul „I.C. Brătianu” din Bucium. Pe un drum de exploatare din fosta plantaţie viticolă, inspectorii au găsit un morman de gunoaie de diverse tipuri. În cantitate totală de aproximativ 2 mc, grămada cuprindea deşeuri de construcţii, bucăţi de spumă poliuretanică, resturi de materiale folosite la izolarea termică a clădirilor şi alte resturi. Răscolind prin gunoaie, inspectorii au găsit şi un document de însoţire a mărfii, având înscrisă la rubrica „destinatar” numele „Ravana Design SRL”.

Reprezentanţii societăţii au fost chemaţi la sediul GNM pentru a da explicaţii, dar corespondenţa s-a întors la Gardă cu menţiunea „destinatar necunoscut”. În cele din urmă, a fost efectuat un control la punctul de lucru al societăţii de pe Calea Chişinăului. Inspectorii au constatat că societatea tocmai finalizase lucrările de izolare a punctului de lucru, trăgând astfel concluzia că deşeurile proveneau de acolo. Urmarea a fost o amendă de 20.000 de lei, minimul legal, pentru depozitarea de deşeuri într-un loc neautorizat.

Societatea a achitat 10.000 de lei, reprezentând jumătate din amendă, dar a şi atacat în instanţă procesul-verbal, solicitând anularea acestuia. Reprezentanţii societăţii au invocat faptul că au încheiat un contract de preluare şi tratare a deşeurilor cu un agent specializat. În plus, obiectul de activitate al societăţii era fabricarea hârtiei şi a cartonului ondulat şi ambalajele din hârtie şi carton, deşeurile identificate fiind de alte tipuri.

În analiza cazului, magistraţii Judecătoriei au constatat că procesul-verbal era întocmit corect, neexistând niciun viciu de formă care să justifice anularea sa. În schimb, procesul-verbal era neclar, nerezultând dacă era vorba de neregulile constatate în via abandonată sau de probleme de la punctul de lucru al societăţii. În plus, contractul de vânzare-cumpărare a deşeurilor depus la dosar de reprezentanţii Ravana Design, ridica semne de întrebare cu privire la autorul deversării.

Simpla plată a jumătate din amendă nu reprezintă, conform judecătorilor, o recunoaştere a săvârşirii contravenţiei. Ca urmare, magistraţii au decis anularea procesului-verbal de sancţionare. Cererea de restituire a celor 10.000 de lei plătiţi a fost însă respinsă. Conform legii, societatea trebuie să solicite acest lucru pe cale administrativă, nu prin justiţie. Sentinţa a fost atacată de Garda de Mediu, dosarul intrând joi pe rolul Tribunalului. 

 

 

Comentarii