Instanţa i-a anulat amenda pentru certificatul Covid, dar banii au rămas în bugetul statului

miercuri, 14 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Instanţa i-a anulat amenda pentru certificatul Covid, dar banii au rămas în bugetul statului

Amendat pentru necompletarea formularului digital de intrare în ţară, un ieşean a făcut greşeala de a achita sancţiunea. S-a adresat apoi instanţei, dar nu a obţinut decât anularea procesului-verbal, banii rămânând în buzunarele Fiscului.

Cu ocazia sărbătorilor, M.T. a mers cu soţia şi copilul la socrii săi din Republica Moldova. La întoarcere, la frontieră nu i s-a cerut niciun document în plus faţă de cele obişnuite şi nici nu a fost informat cu privire la obligativitatea completării vreunui formular. La acea dată însă, fusese impusă completarea online a unui formular digital, menit să uşureze verificarea contacţilor în cazul infectării cu virusul SARS-CoV 2. Ulterior, M.T. a primit acasă procesul-verbal prin care Direcţia pentru Sănătate Publică îl amendase cu 1.000 de lei. Întrucâtva, avusese noroc, deoarece amenda standard practicată de DSP era cea maximă, de 3.000 de lei. A plătit-o, dar după ce contravenţia a fost dezincriminată, s-a adresat instanţei.

Şi în cazul lui, magistraţii Judecătoriei au aplicat acelaşi raţionament ca în alte zeci de situaţii similare. „Dacă printr-un act normativ fapta nu mai este considerată contravenţie, ea nu se mai sancţionează, chiar dacă a fost săvârşită înainte de data intrării în vigoare a noului act normativ”, au precizat judecătorii. Ca urmare, procesul-verbal de amendă a fost anulat, dar cererea de restituire a banilor a fost respinsă. Pentru recuperarea celor 1.000 de lei, M.T. va trebui să se adreseze Fiscului, existând posibilitatea fie a returnării banilor, fie a compensării acestora cu obligaţiile fiscale ale ieşeanului.

Comentarii