Ipoteze privind moartea ieşenilor în Făgăraş. De ce nu erau legaţi în corzi?

sâmbătă, 14 aprilie 2018, 01:49
3 MIN

Poziţia în care a fost găsit tânărul a suscitat comentarii. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov lămureşte una dintre întrebările de pe reţelele sociale: când au fost găsiţi, niciunul nu era legat în corzi. Şeful CJ prezintă un posibil scenariu al tragediei.  “Octavian a căzut de sus, din creastă. Era lovit la cap. Înălţimea era mare, nu ştiu cât. Al treilea bărbat a fost găsit pe stânci, cu capul crăpat, este clar că sub el s-a rupt o crevasă. Tatăl tânărului a fost găsit lângă primul corp, prietenul său. Nu au reuşit să ajungă la băiat”, ne-a declarat Adrian Gabor.

Cu două zile în urmă, Amelia Sandu-Andrieş a mers să ridice trupurile fiului şi soţului său de la IML Braşov pentru a le transporta la Iaşi, în vederea înmormântării. Tatăl şi fiul au fost înmormântaţi vineri, la Cimitirul Buna Vestire. Şi rudele lui Constantin Fârtăiş au mers şi au ridicat trupul celui de-al treilea ieşean mort în munţii Făgăraş.

Salvamontiştii care au mers după cei trei alpinişti ieşeni au găsit corpurile mutilate. Octavian avea cel puţin două lovituri la cap, iar prietenul tatălui său avea capul crăpat. Toţi trei ar fi căpătat rănile după o căzătură de la mare înălţime.

Potrivit autorităţilor din Braşov, salvamontiştii cred că Octavian Sandu Andrieş (18 ani) este cel care ar fi căzut primul, de la înălţime, apoi tatăl său, Petru (62 de ani), şi colegul său, Constantin Fârtăiş, au încercat să meargă în ajutorul tânărului. Numai că, cei doi adulţi au căzut la rândul lor şi au murit la impactul cu solul.

“Octavian a căzut de sus, din creastă. Era lovit la cap. Înălţimea era mare, nu ştiu cât. Al treilea bărbat a fost găsit pe stânci, cu capul crăpat, este clar că sub el s-a rupt o crevasă. Tatăl tânărului a fost găsit lângă primul corp, prietenul său. Nu au reuşit să ajungă la băiat. Toţi trei plecaseră de la cabana Moşuleasa. Niciunul nu era legat în corzi”, a precizat Adrian Gabor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Moartea celor trei ieşeni în munţii Făgăraş a ridicat multe semne de întrebare în ultimele zile, mai ales printre alpinişti. Cele trei corpuri au fost găsite la suprafaţă, nefiind acoperite cu zăpadă, aşa cum s-ar fi întâmplat în cazul unei avalanşe. Alpiniştii se întreabă cum de au murit cei trei ieşeni, ei fiind echipaţi corespunzător şi obişnuiţi cu muntele.

Zilele trecute, Salvamont România a publicat imagini de la acţiunea de recuperare a corpurilor lui Octavian Sandu Andrieş, tatăl acestuia – Petru Sandu şi al prietenului acestora, Constantin Fârtăiş. Fotografia cu Octavian Sandu Andrieş a suscitat cele mai multe întrebări. Octavian este întins pe zăpadă, însă în jurul lor nu sunt observate corzile de alpinist.

Tânărul este întins cu faţa în jos, iar braţul drept este întins pe lângă cap, ceea ce dă senzaţia că s-a târât pe zăpadă. Octavian avea două lovituri la cap, cel mai probabil dobândite în urma unei căzături, însă cele mai îngrozitoare răni le avea Constantin Fârtăiş. Reprezentanţii Salvamont România au precizat că moartea băiatului de 18 ani s-a datorat în primul rând vremii nefavorabile.

“Cei de la Institutul de Medicină Legală vor constata cauza decesului, iar cauza accidentului vom încerca să o stabilim pe baza părerilor salvamontiştilor prezenţi la faţa locului. Dar vremea nefavorabilă, problemele de orientare, ratarea traseului şi multe altele, chiar pot fi un cumul de factori”, au comentat pe pagina de Facebook cei de la Salvamont.

Aceştia au mai precizat că, după părerea lor, decesul celor trei nu a survenit în urma unei avalanşe. “Doar vremea rea, vânt, vizibilitate redusă”, au subliniat salvamontiştii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii