De Business

Punem punctul pe știi

Isărescu: Asigurăm cash-ul necesar finanţării economiei reale

joi, 18 iunie 2020, 13:00
2 MIN
 Isărescu: Asigurăm cash-ul necesar finanţării economiei reale

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că banca centrală a continuat în ultimele săptămâni să asigure lichiditatea necesară finanţării economiei reale.

"Pentru perioada următoare rămânem în limitele acestor orientări de politică monetară. Riscurile principale la adresa economiei şi a finanţelor ţării pe care le întrevedem ţin, evident, de evoluţiile în planul sănătăţii publice. Pentru aceasta, vom continua să monitorizăm şi să actualizăm evaluările noastre şi vom canaliza măsurile în direcţia furnizării de lichiditate necesară concomitent cu menţinerea stabilităţii financiare, precum şi cu continuarea unei tendinţe sustenabile de scădere treptată a ratelor de dobândă; măsurile vor fi atent calibrate astfel încât să nu descurajeze economisirea internă, care reprezintă principala sursă de finanţare a economiei reale şi a sectorului bugetar. Riscurile în plan monetar-financiar ar fi mărite dacă nu am ţine cont de aceste situaţii în continuă mişcare", afirma Mugur Isărescu, într-un comunicat.

El precizează că, tot în sens preventiv, instituţia a agreat cu Banca Centrală Europeană o linie repo pentru a se furniza BNR lichiditate în euro. Această măsură are drept scop acoperirea eventualelor nevoi urgente de lichiditate în euro, ca urmare a unor posibile disfuncţionalităţi la nivelul pieţelor, manifestate în cazul în care impactul generat de pandemia de Covid-19 la nivel regional şi internaţional s-ar amplifica semnificativ.

Aflați amănunte de pe adevarul.ro.

Comentarii