ISJ a lansat un inedit proiect pentru elevi, în valoare de 2 milioane lei. Cum vor fi folosiţi banii?

vineri, 07 septembrie 2018, 01:50
3 MIN

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a lansat ieri, în mod oficial, un proiect de peste două milioane de lei finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU). Prin intermediul acestui proiect care se va derula pe parcursul a doi ani, 334 de elevi din judeţul Iaşi de la 11 unităţi de învăţământ profesional şi tehnic vor fi pregătiţi pentru piaţa muncii şi pentru noile cerinţe ale angajatorilor din domeniul electrotehnic, scopul final fiind ca cel puţin 50% dintre aceştia să se angajeze în domeniu după finalizarea studiilor.  

Evenimentul de lansare a pro­iectului „ELECTRONIC INTERNSHIPS – Elemente Locale de Educaţie şi Competenţe Tehnice Readaptate la Ocupaţiile şi Nevoile din Industriile Competitive“ a avut loc la Hotel Unirea, în sala „Alexandru Ioan Cuza“, în prezenţa reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, a operatorilor economici parteneri în acest proiect şi a profesorilor şi directorilor celor 11 unităţi de învăţământ beneficiare a proiectului, dar şi reprezentaţi ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţelor de Muncă Iaşi (AJOFM).

În deschiderea conferinţei de lansare a luat cuvântul inspectorul şcolar general Genoveva Farcaş din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, care a vorbit despre importanţa implementării acestui proiect, menit să pregătească elevii pentru piaţa muncii, dar şi să stopeze plecarea tinerilor peste hotare prin asigurarea unui loc de muncă după terminarea studiilor. „O preocupare, o provocare constantă pentru educaţie este cea legată de resursele umane de calitate prin formarea profesională adecvată pentru învăţământul tehnic şi profesional. Aşadar, dacă facem o privire nu spre viitor, ci spre zilele noastre, vom constata că dinamica societăţii noastre ne conduce către noi şi necesare direcţii pentru învăţământul tehnologic. Societatea de astăzi este din ce în ce mai tehnologizată, iar aceasta ne conduce către ideea de formare, o altfel de formare şi pentru alte zone ocupaţionale a elevilor noştri, viitorii profesionişti“, a menţionat prof. dr. Genoveva Farcaş.  Şefa ISJ Iaşi a vorbit apoi despre problematicile cauzate de către plecarea peste hotare a forţei de muncă şi nevoia de a opri acest exod, având în vedere că populaţia României a scăzut cu 20% din 1990, principalul motiv fiind plecarea peste hotare.

47 de elevi s-au înscris în acest proiect deocamdată, reprezentanţii ISJ anticipând 3,5 clase pentru începutul acestui proiect, 7 subgrupe în 4 unităţi de învăţământ. Şefa ISJ pune această reticienţă pe seama slabei informări cu privire la avantajele învăţământului dual şi a reticienţei părinţilor în privinţa învăţământului profesional.

„Cu toate că există sprijin din mai multe direcţii, lucrurile nu s-au desfăşurat după cum ne-am fi dorit. Este însă un început. Vom vedea că sunt rezultate şi probabil vom atrage pentru această formă de învăţământ, având în vedere că state precum Austria sau Germania confirmă de decenii bune această valoare a învăţământului dual şi rolul agentului economic în această formare“, a afirmat Genoveva Farcaş, menţionând totodată că cei mai mulţi dintre elevii care au optat pentru această formă de învăţământ s-au orientat către comerţ, domenii precum construcţii şi instalaţii, lucrări publice sau mecanică nefiind atât de dorite.

„Nimeni nu investeşte într-o economie unde nu găseşte forţă de muncă calificată“

Gabriela Vasilache, director AJOFM Iaşi, a vorbit, de asemenea, despre importanţa acestui proiect, atât pentru elevi, cât şi pentru agenţii economici din regiune. „Degeaba facem educaţie dacă aceasta nu se finalizează cu un loc de muncă, iar Serviciul Public de Ocupare este veriga dintre parcursul şcolar şi agenţii economici. Aceştia sunt cei care crează locurile de muncă, iar noi suntem logistica ai acestora. Iar pe piaţa forţei de muncă este o regulă foarte simplă: nimeni nu se înghesuie să investească într-o economie unde nu găseşte forţă de muncă calificată. De aceea, astăzi este un eveniment important“, a specificat Gabriela Vasilache.

Directorul AJOFM Iaşi a amintit şi despre Legea Intern­shipului, care are, de asemenea, menirea să susţină educaţia duală şi pregătirea elevilor şi a studenţilor pentru piaţa muncii din perioada în care desfăşoară studiile. Astfel, agenţii economici care vor angaja elevii sau studenţii după perioada desfăşurării internshipului vor putea primi prime de peste 4.800 de lei.

Comentarii