ISJ Iaşi organizează cursuri de limba română, în contextul războiului din Ucraina. Sunt zeci de cereri

marți, 03 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 ISJ Iaşi organizează cursuri de limba română, în contextul războiului din Ucraina. Sunt zeci de cereri

În contextul crizei umanitare generate de conflictul din Ucraina, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi organizează, în anul şcolar 2023-2024, Cursul de inţiere în limba română pentru adulţii şi minorii străini beneficiari ai unei forme de protecţie sau ai unui drept de şedere în România, care se va desfăşura la Liceul Tehnologic „Petru Poni” Iaşi.

„Conform solicitărilor pe care le-am primit, s-a decis organizarea şi în acest an şcolar a cursului de învăţare a limbii române, un curs care este destinat minorilor şi adulţilor străini. Prin această activitate încercăm să răspundem dorinţelor copiilor şi adulţilor care s-au stabilit, cel puţin pentru o anumită perioadă, în judeţul Iaşi”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi, Antonina Bliorţ.

În acest an şcolar, vor fi două grupe, una pentru adulţi, unde există, până în acest moment, aproximativ 20 de solicitări, şi una pentru minori, unde sunt între 15 şi 20 de cereri. Peste 95% dintre cei care au solicitat înscrierea la acest curs sunt ucraineni, potrivit informaţiile transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Acelaşi curs a fost organizat şi în anul şcolar 2022-2023, doar că a fost o singură grupă mixtă, alcătuită din 12 persoane.

Cursul de inţiere în limba română este de şase ore pe săptămână, va avea loc la Liceul Tehnologic „Petru Poni” şi va fi susţinut de un profesor care ştie atât limba ucraineană, cât şi limba rusă.

În plus, ISJ Iaşi va organiza în acest an şcolar şi grupe de acomodare pentru copiii care nu au mai fost înscrişi în sistemul de educaţie românesc în ultimii doi ani. Este un curs de două ore pe săptămână, scopul fiind reprezentat de acomodarea cu limba, civilizaţia şi cultura.

Comentarii