De Business

Punem punctul pe știi

Italienii investesc 500 de milioane de euro pentru a redeschide o celebră fabrică din România: „Va fi cea mai mare, cea mai modernă”

marți, 31 mai 2022, 22:28
1 MIN
 Italienii investesc 500 de milioane de euro pentru a redeschide o celebră fabrică din România: „Va fi cea mai mare, cea mai modernă”

România primeşte o gură de oxigen în criza materialelor de construcţii. Vom reîncepe producţia de fier beton la Târgovişte. După Revoluţie, am pus, rând pe rând, lacătul pe toate fabricile din industria grea, aşa că am ajuns să importăm tot necesarul de fier beton din Ucraina, Rusia sau Belarus. Războiul a forţat, însă, toată Europa să găsească alternative. În exclusivitate, Observator vă arată locul în care vom produce de luna viitoare primele tone de fier beton. 

De la drumuri şi poduri, până la clădiri de locuinţe şi instituţii – orice construcţie are la bază fierul beton. Dacă înainte de 1989, produceam cât să şi exportăm, astăzi nicio fabrică nu mai scoate pe poartă fier beton. Privatizările controversate ne-au făcut dependenţi de importuri. 2020 a fost anul cu producţie zero de fier beton, asta deşi construcţiile au înghiţiti, în acelaşi interval, peste un milion de tone. 

În primă fază, se vor produce 10.000 tone fier beton pe lună, în 2023, se va ajunge la aproximativ 30.000 de tone lunar, urmând ca, în 2024 să iasă de pe porţile fabricii în jur de 70.000 tone de fier beton şi sârmă laminată.

Greta Neagu, reporter Observator: În perioada de glorie a Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte, în acest loc mişunau mii de angajaţi care reuşeau să producă, într-o singură lună, peste 60.000 de tone de fier beton şi oţeluri speciale care ajungeau în industrii importante din ţara noastră, cum ar fi cea auto. 

Mai mult, pe observatornews

Comentarii