Jaf pe încredere: o menajeră lua seara cardul persoanei de care avea grijă, făcea cumpărături, iar dimineaţa îl punea la loc

marți, 03 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Jaf pe încredere: o menajeră lua seara cardul persoanei de care avea grijă, făcea cumpărături, iar dimineaţa îl punea la loc

O ieșeancă a fost jefuită chiar de menajera care îi fusese recomandată. Aceasta a profitat de încrederea ce îi fusese acordată pentru a-și face cumpărăturile pe banii celei care o angajase. A scăpat totuși ieftin, pentru că nu toate acuzele ce i s-au adus au putut fi demonstrate.

Ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunal a plecat de la plângerea făcută de Viorica G. Aceasta a arătat că suferise un accident, fiind lovită în zona capului și nu se mai putea îngriji singură. O veche prietenă i-a recomandat-o pe Luminița Butescu, femeia care îi făcea și ei menajul. Timp de aproape două luni, lucrurile au decurs normal. Butescu primea bani în numerar pentru a face cumpărăturile Vioricăi G. și venea la domiciliul ei pentru a o îngriji și a face menajul. La un moment dat însă, Viorica G. a constatat lipsa din locuință a două inele, două brățări, a unui colier cu rubine și a unei pietre de turcoaz. Într-o seară a constatat că-i lipsește și cardul din portofel. A mers a doua zi la bancă și a aflat că în ziua precedentă fuseseră retrași 300 de lei. De asemenea, cardul fusese folosit în mai multe rânduri pentru cumpărături la un magazin Mega Image.

Ancheta a lămurit parțial lucrurile. Butescu își făcuse obiceiul de a lua în fiecare seară cardul Vioricăi G. Făcea cumpărături cu el, iar dimineața îl punea înapoi. În câteva rânduri, Butescu îi dăduse fiicei sale cardul, care scosese bani din cont, fără să știe că de fapt cardul era furat. În total, din contul Vioricăi G. fuseseră cheltuiți pentru cumpărături 276 de lei, iar 950 lei fuseseră retrași în numerar.

Luminița Butescu a recunoscut că subtilizase cardul femeii pentru care lucra, dar a afirmat că nu știa nimic despre bijuterii. Nu le văzuse niciodată, pentru că Viorica G. obișnuia să ascundă lucruri prin casă, uitând ulterior de ele. Bijuteriile ar fi putut fi furate de orice persoană care îi trecea pragul. De altfel, nici reclamanta nu a putut da multe detalii cu privire la bijuteriile furate. În privința acestora, anchetatorii au dispus clasarea cercetărilor.

Menajera hoață a fost trimisă în judecată pentru furt, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic. Judecătorii au luat în calcul în favoarea sa faptul că avea un loc de muncă stabil, la un atelier producător de lumânări parfumate, era văduvă și avea cinci copii, dintre care trei minori. Locuia cu chirie și se ocupa singură de creșterea copiilor. Lipsa antecedentelor penale a cântărit și ea în decizia magistraților. Butescu a fost condamnată la 2 ani și 10 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pronunțată vineri, sentința poate fi atacată cu apel.

Comentarii