Detaliile inedite ale unui proces de mare interes pentru toţi şoferii

Judecători din Iaşi: zgârierea unei maşini cu cheia este infracţiune!

luni, 25 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Judecători din Iaşi: zgârierea unei maşini cu cheia este infracţiune!

Speţă inedită în justiţia ieşeană: un pensionar din oraş a fost condamnat pentru distrugere după ce, pentru a se răzbuna pe un şofer care îşi parcase maşina în faţa garajului său, i-a zgâriat acestuia vehiculul cu cheia

Ieşeanul Ioan Asaftei (75 de ani) a fost judecat pentru distrugere după ce a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Acuzaţiile aduse lui Asaftei au fost confirmate şi de un magistrat de la Judecătoria Iaşi, în ciuda susţinerilor avocaţilor lui Asaftei, care au susţinut că fapta acestuia ar fi trebuit soluţionată de instanţele civile, şi nu de cele penale. Magistraţii de la Judecătoria Iaşi au stabilit ca Asaftei să achite o amendă penală de 1.800 de lei.

Peste 4 ani de investigaţii

Dosarul de distrugere în care a fost inculpat Asaftei îşi are originea într-o faptă din data de 17 noiembrie 2014. În acea zi, la  orele dimineţii, Adrian Mari­nescu a parcat o Dacie Logan în dreptul unui garaj ce îi aparţinea lui Asaftei. La scurt timp, acesta din urmă a vrut să iasă cu maşina din garaj, însă nu a putut de­oa­rece calea de ieşire era blocată de ma­şi­na lui Marinescu. Ioan Asaftei a mai aşteptat 20 de minute, însă şoferul Loga­nului nu şi-a făcut apariţia. „Enervat şi nemulţumit că nu se poate deplasa cu autoturismul, inculpatul s-a apropiat de autoturismul persoanei vătămate şi, cu cheia, a zgâriat mai multe elemente de caroserie, respectiv portiera stânga spate, portiera stânga faţă, aripă stânga spate, capotă motor, portieră dreapta“, se arată în motivarea instanţei. După câteva minute, şoferul maşinii Dacia s-a întors şi a fost luat la rost de Asaftei, observând şi că maşina îi fusese zgâriată. Pentru că nu ştia la acel moment cine îi făcuse paguba, Marinescu a lăsat un afiş la faţa locului cu numărul său de telefon. A fost sunat de un martor, aşa aflând şi cine e făptaşul.

După ce a formulat plângere, Asaftei a fost audiat la Poliţie şi a recunoscut că a zgâriat maşina. Mai mult, după ce a fost trimis în judecată, bărbatul i-ar fi oferit 1.500 de lei lui Marinescu, însă acesta l-a refuzat.

Miza procesului: infracţiune sau contravenţie?

La proces, Asaftei a precizat că zgârierea unei maşini nu ar fi o faptă de natură penală, însă judecătorii nu au fost de acord cu el. Adrian Marinescu le-a cerut judecătorilor să îl oblige pe Asaftei să achite daune de 17.355 de lei, din care 5.000 de lei daune morale. Judecătoria Iaşi a decis însă ca valoarea despăgubirilor să fie de 2.800 de lei. Sentinţa nu este însă definitivă, şi a fost atacată cu apel.

 

 

Comentarii