Judecătorii au de rezolvat şi dispute semantice în cadrul unor licitaţii

luni, 04 aprilie 2022, 01:57
2 MIN
 Judecătorii au de rezolvat şi dispute semantice în cadrul unor licitaţii

O contestaţie împotriva rezultatelor unei licitaţii a prilejuit la Curtea de Apel o dezbatere pe teme gramaticale şi semantice. Spitalul de Boli Infecţioase a cerut scutirea de la plata unui onorariu, iar reprezentanţii unei firme au cerut reformularea termenilor folosiţi într-un caiet de sarcini. Magistraţii au respins ambele cereri.

La sfârşitul lunii ianuarie, Spitalul de Boli Infecţioase a organizat o licitaţie deschisă în vederea încheierii unui acord cadru de furnizare dezinfectanţi. Procedura a fost contestată de două firme, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor dispunând efectuarea unor modificări ale caietului de sarcini şi obligând spitalul la plata unui onorariu de 2.000 de lei către una dintre firmele contestatare. CNSC a respins însă solicitarea SC GB Indco SRL de redenumire a titulaturii şi obiectului achiziţiei la primul lot din cele două în care era divizat contractului şi care se referea la achiziţionarea de produse pentru "dezinfecţia aeromicroflorei". Soluţia CNSC a nemulţumit atât spitalul, cât şi firma, ambele adresându-se instanţei. Dosarele au fost conexate, iar cazul a fost analizat de magistraţii Curţii de Apel.

În instanţă, reprezentanţii spitalului au solicitat scutirea de la plata onorariului, invocând situaţia financiară a unităţii medicale. De cealaltă parte, reprezentanţii GB Indco SRL au afirmat că nu se poate vorbi despre o dezinfectare a microflorei, ci de o dezinfectare ce acţionează asupra aeromicroflorei. Semantic, aceştia aveau dreptate, întrucât microbii nu trebuiau dezinfectaţi, ci, dimpotrivă, distruşi. Solicitarea firmei, de modificare a formulării din documentaţia de atribuire, i-a nedumerit pe judecători, care nu au reuşit să înţeleagă în ce fel ar putea fi afectate interesele societăţii de o greşeală de formulare, cum nu reuşise să înţeleagă nici CNSC.

"În interpretarea dată de Consiliul şi confirmată de Curte nu există vreo vătămare pentru petentă în condiţiile în care atât denumirea lotului cât şi cea propusă de petentă se referă practic la acelaşi lucru", au justificat judecătorii respingerea cererii GB Indco SRL.

Aceştia au respins şi solicitarea spitalului, de a fi scutit de la plata onorariului, nefiind convinşi că unitatea medicală nu ar avea nici 2.000 de lei în casierie.

"Onorariul nu este vădit disproporţionat raportat la munca depusă. Totodată situaţia financiară a petentului Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva Iaşi nici nu a fost dovedită şi nici nu este relevantă prin raportare la cuantumul concret al cheltuielilor de judecată acordate", au apreciat magistraţii.

Decizia acestora este definitivă, nefiind supusă niciunei căi de atac.

Comentarii