Justiţie sau circ? Procesul fostului primar al Iaşului, bătaia de joc a judecătorilor

miercuri, 03 iunie 2020, 02:00
2 MIN
 Justiţie sau circ? Procesul fostului primar al Iaşului, bătaia de joc a judecătorilor

După o pauză de două luni, cauzată de pandemie, procesul început acum aproape cinci ani a fost amânat, ieri, încă o dată, pentru o lună şi jumătate.

Amânat consecutiv din toamna anului 2017 din cauza unui raport de expertiză care ar trebui să stabilească prejudiciul comis de fostul primar al Iaşului, procesul lui Gheorghe Nichita pare o castană fierbinte pentru Tribunal. Ieri, magistraţii acestei instanţe au dispus ruşinos o nouă amânare a procesului, a 35-a din ultimii aproape trei ani. Decizia vine, paradoxal, după două luni de pauză judiciară, când acest dosar – la fel ca multe altele, a fost suspendat din cauza stării de urgenţă declarată din cauza pandemiei cu noul tip de coronavirus.

Judecătorii şi-au motivat amânarea: „Pentru efectuarea suplimentului la raportul de expertiză contabilă“. Acest supliment ar fi trebuit realizat încă din februarie, au precizat surse juridice şi ar trebui să completeze un raport ce a ajuns la dosar în decembrie 2019. Prin acel raport, experţii contabili desemnaţi au stabilit un prejudiciu de aproximativ 750 de lei ce ar fi fost comis de fostul primar. Asta în condiţiile în care procurorul calculase prejudiciul la peste 200.000 de lei. Următorul termen de judecată a fost stabilit, astfel, pentru 14 iulie. Ulterior, va începe vacanţa judecătorească, iar procesul ar putea fi amânat din nou.

În acest dosar, Gheorghe Nichita este acuzat că şi-ar fi determinat subalternii de la Poliţia Locală să o urmărească pe fosta sa amantă, Adina Samson, operaţiunile des­făşurate prejudiciind bugetul public. Pe lista inculpaţilor s-a aflat şi fostul şef al Serviciului de Urbanism de la Poliţia Locală, Ştefan Avârvarei, care a recunoscut faptele şi a fost condamnat deja la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare. Alături de Liviu Hliboceanu, Ştefan Avârvarei a fost acuzat de DNA că, la îndemnul lui Nichita, ar fi determinat mai mulţi poliţişti locali să o urmărească pe Adina Samson, prin comiterea infracţiu­nilor Nichita obţinând pentru sine foloase nepatrimoniale.

„În perioada 30 ianuarie – 16 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheor­ghe, în aceeaşi calitate, în mod repetat, i-a determinat pe inculpaţii Hliboceanu Liviu Mihai şi Avârvarei Ştefan, funcţionari publici în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, să efectueze verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite“, a arătat DNA.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii