Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Kievul anunţă că a doborât şase rachete ruse hipersonice de tip Kinjal şi alte 12 rachete

GALERIE
Kinjal
  • Kinjal
- +

Ucraina anunţă marţi că a doborât şase rachete hipersonice ruseşti de tip Kinjal, în cursul unui nou atac pe timp de noapte ”complex”, cu drone şi rachete, vizând Kievul, un tip de armament mai dificil de interceptat, anunţă ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii reznikov, după ce Volodimir Zelenski s-a întors dintr-un turneu european la Roma, Berlin, Paris şi Londra, relatează AFP.

”Un nou succes incredibil al forţelor ucrainene! Noaptea trecută (de luni spre marţi), apărătorii noştri au doborât şase rachete ruse hipersonice (de tip) Kinjal şi alte 12 rachete”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Oleksii Reznikov.

Apărarea antiaeriană ucraineană a intrat în acţiune marţi înainte de zori şi a respins un nou atac ”complex” - cu dorne şi rachete - asupra Kievului, la o zi după întoarcerea în capitală a preşedintelui Volodimir Zelenski dintr-un turneu în Europa, în Italia, Germania, Franţa şi Regatul Unit.

”Inamicul a lansat un atac complex din mai multe direcţii şi simultan, folosind drone, rachete de croazieră şi probabil rachete balistice”, anunţă într-un comunicat publicat pe Telegram autoritatea militară de la Kiev.

”A fost execepţional prin densitatea sa, un număr maxim de rachete într-o perioadă de timp foarte scurtă. Potrivit primelor informaţii, marea majoritate a ţintelor inamice de pe cerul Kievului a fost detectată şi distrusă”, se arată în comunicat.

Cu puţin mai înainte, primarul Kievului Vitali Kliciko a anunţat pe Telegram că apărarea antiaeriană a capitalei ucrainene a acţionat şi a semnalat semnalat o epavă a unei drone şi fragmente dintr-o rachetă în districtul Dranîţki, în sudul oraşului.

”Trei persoane au fost rănite în districtul Solomianski”, a anunţat el. Acest nou atac pe timp de noapte are loc la o zi după anunţarea întoarcerii la Kiev a lui Zelenski. ”(M-am) întors acasă cu (...) arme noi şi puternice pentru front”, a anunţat el într-un mesaj video, după un turneu de trei zile în care a obţinut de la Regatul Unit rachete antiaeriene, şi s-a declarat optimist cu privire la viitoare livrări de avioane de luptă.

El se afla în Regatul Unit când armata ucraineană a revendicat ”primul succes” al unui asalt pe flancurile Bahmutului, epicentrul confrntărilor armate, în cea mai mare parte controlat în prezent de ruşi.

Însă momentul unei contraofensive nu a venit, a temperat Zelenski, care a reiterat că Kievul are ”nevoie de mai mult timp” în timp ce rea primit de către premierul britanic Rishi Sunak.

Guvernul britanic a promis să livreze Kievului ”în lunile următoare” ”sute” de rachete antiaeriene şi drone de atac cu rază lungă de acţiune, de 200 de kilometri.

Acesta a promis săptămâna trecută rachete de crozieră de tip Storm Shadow, o premieră. Armata rusă a anunţat că a doborât deja o astfel de rachetă, tip de rachetă pe care Ucraina îl cere pentru a atinge obiective departe de linia frontului. Consolidarea ajutorului britanic provoacă ”li mai multă distrugere”, dar ”nu va avea un impact important asupra desfăşurării conflictului”, a dat asigurări un purtătorn de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat că ajutorul britanic este un ajutor pe termen lung, iar Londra va juca un ”rol-cheie” în ”coaliţia” pe care Kievul vrea să o formeze pentru a-i livra avioane de luptă.

”Cred că acest lucru se va întâmpla foarte curând. Veţi fi informaţi despre decizii pe care le cred foarte importante”, a spus Volodimir Zelesnki luni, declarându-se ”foarte optimist”.

Nicio ţară din Europa nu a furnizat astfel de avioane Kievului, însă Marea Britanie urmează să formeze încă din această vară piloţi ucraineni. Emmanuel Macron a anunţat, într-un interviu la postul TF1, luni seara, că a ”deschis uşa formării de piloţi” ucraineni ”încă de acum”, ”împreună cu mai mlte alte ţări europene care sunt pregătite”. El a refuzat să vorbească despre livrarea de avioane de vânătoare Kievului altfel decât despre ”o dezbatere teoretică” în acest stadiu.

Pe plan diplomatic, cele 46 de state membre ale Consiliului Europei (CoE) se reuneşsc marţi seara într-un summit, în Islanda, pentru a-şi afişa unitatea împotriva Rusiei.

Acest summit - al patrulea în cei 75 de ani de existenţă ai organizaţiei paneuropene - vizează o multiplicare a mijloacelor de tragere la răspundere penală a Rusiei pentru distrugerile şi crimele din invazia Ucranei.

Volodimir Zelenski, a cărui ţară face parte din CoE, a fost invitat la summit, dar nu se ştie dacă se duce la Reykjavik, după turneul european. Reprezentantul Special pentru Afaceri Euroasiatice chinez Li Hui, însărcinat de Beijing să discute despre rezolvarea crizei din Ucraina, efectuează marţi şi miercuri o vizită la Kiev, potrivit unui oficial guvernamental ucrainean de rang înalt.

China nu a condamnat nicodată în mod public intervenţia militară a Rusiei în Ucraina, spre deosebire de majoritatea marilor puteri.

Statele Unite au avertizat lui Iranul şi Rusia, care ”sunt pe cale să-şi amplifice cooperarea militară fără precedent”, potrivit unui purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, John Kirby. El a denunţat o voinţă a Moscovei de a achizţiona drone iraniene mai sofisticate decât cele care i-au fost furnizate până acum.

El a anunţat că Statele Unite urmează să anunţe noi sancţiuni ”în zilele următoare”, vizând entităţi şi persoane implicate în aceste tranzacţii. Africa de Sud, acuzată de Statele Unite că a livrat armament Rusiei, şi-a trimis comandantul Forţelor Terestre, pe locotenent-generalul Lawrence Mbatha, la Moscova, într-o ”vizită a bunăvoinţei”.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri