La 14 ani a comis-o atât de tare, încât judecătorii l-au băgat direct la carceră

vineri, 04 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 La 14 ani a comis-o atât de tare, încât judecătorii l-au băgat direct la carceră

La doar 14 ani, un puști pare să se fi decis asupra unei viitoare cariere de infractor. Consumator de alcool și droguri, el avea deja la activ un furt și o tâlhărie calificate, după care a încercat și o spargere la Iași. Până să fie judecat pentru această ultimă faptă, a mai comis o tâlhărie, prezentându-se astfel la proces cu un CV impresionant. Judecătorii au renunțat în cazul lui la măsurile standard aplicate în cazul minorilor, de tipul supravegherii zilnice sau internării într-un centru de educație, aplicând-o pe cea mai dură: detenția.

Originar din Vaslui, Ionuț H. a plecat pe 17 septembrie 2022 de la domiciliu și a plecat cu un prieten la Iași, unde au vagabondat și cerșit pe străzi. În noaptea de 18/19 septembrie, în jurul orei 3.30, se aflau pe strada Basarabi din Alexandru cel Bun, îndreptându-se spre „cartierul” Dalas. Au trecut prin dreptul unei farmacii, luminile stinse atrăgându-i atenția lui Ionuț H., care consumase deja o doză de etnobotanice.

Băiatul i-a cerut prietenului să-l aștepte, cât dă o spargere. A tras de ușa de termopan de două ori, reușind s-o deschidă. A intrat apoi în farmacie, fugind după tejghea, unde a deschis în grabă mai multe sertare, în căutare de bani. Nu a apucat să găsească nimic și a trebuit să fugă, întrucât declanșase sistemul de alarmă. Cei doi puștani s-au ascuns în scara unui bloc din apropiere, unde au stat aproximativ o jumătate de oră. Pe urmă, și-au continuat drumul spre Dalas.

Cei doi băieți au fost depistați pe 23 septembrie de o patrulă de siguranță publică din cadrul Secției 1 Poliție. Ionuț H. a fost trimis în judecată pentru tentativă la furt calificat, recunoscându-și faptele în fața instanței. „Debutul infracţional al acestuia denotă îndrăzneală şi indiferenţă faţă de valorile ocrotite de legea penală, maniera în care acesta a acţionat relevând incapacitatea acestuia de a înţelege caracterul inviolabil al patrimoniului”, au remarcat magistrații Judecătoriei.

Faptele comise până să fie condamnat pentru încercarea de furt făcuseră ca judecătorii să epuizeze deja măsurile mai blânde de corecție prevăzute pentru minori. Se dispusese, fără succes, asistarea zilnică pe o perioadă de 6 luni. Băiatul fusese apoi internat într-un centru educativ. Degeaba. „Inculpatul provine dintr-un mediu defavorizat, nu a beneficiat de un climat familial care să îi asigure o dezvoltare morală şi educaţională corespunzătoare, nu are modele de comportamente ori conduite morale, iar instabilitatea locativă, lipsa unui model parental, accesul facil la mediile subculturale şi anturajele cu infracţionalitate ridicată au contribuit la dezvoltarea unui stil de viaţă antisocial.

Minorul are o motivaţie scăzută pentru schimbare, iar familia nu dispune de resurse pentru a-l susţine în procesul de schimbare comportamentală. Luând în considerare situaţia socială, vârsta, debutul infracţional timpuriu, lipsa resurselor interne şi familiale pentru îndreptarea conduitei, este necesară internarea minorului într-un centru de detenţie în vederea urmării unor programe de reintegrare socială cu scopul conştientizării gravităţii consecinţelor care pot rezulta în urma săvârşirii de fapte penale”, au conchis judecătorii. Ca urmare, Ionuț H. va face cunoștință cu mediul carceral, urmând să fie internat într-un centru de detenție timp de 2 ani și 6 luni. Sentința a fost contestată de băiat, dosarul urmând să fie reanalizat de Curtea de Apel la începutul lunii viitoare.

Comentarii