La Iaşi, ca în satele din munţii Afganistanului. Oameni care urcă sau coboară din stradă în curte cu scara

miercuri, 10 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 La Iaşi, ca în satele din munţii Afganistanului. Oameni care urcă sau coboară din stradă în curte cu scara

Modernizarea unui drum testează aptitudinile de alpinişti ale unor localnici. Se întâmplă într-un sat din comuna Todireşti, unde oamenii par să locuiască ca localnici din Iran sau Afganistan pe versanţi muntoşi abrupţi, de unde coboară cu scara.

Băicenii au fost în Todireştii de Iaşi dintotdeauna rupţi în două. Mai întâi, când o parte era în judeţul Baia, vecin cu judeţul Iaşi, în perioada interbelică, apoi, când Iaşul a cuprins şi plasa Paşcani, o parte a rămas în comuna Todireşti, iar cealaltă, la Cucuteni.

Jumătatea de la poalele dealului vestit pentru Cultura Cucuteni sunt mai aşezaţi. Satul lor se află pe un drum mai des circulat, care trece atât pe lângă Muzeul Cucuteni, cât şi pe lângă Tabăra de Sculptură părăsită de 15 ani. Cei de la Consiliul Judeţean le-au promis că le fac drum până sus, în Coasta Măgurii, de unde pot să meargă spre Cotnari sau spre Paşcani, dar mai e până atunci.

Însă cei din jumătatea de sat care aparţine de Todireşti par să fie mai gospodari. Asta, dacă ne luăm după mulţimea de drumuri modernizate. Cele mai multe drumuri locale au căpătat asfalt în ultimii 4-5 ani, de când e primar Ovidiu Droancă. Acum a venit vremea şi pentru un sediu nou de primărie, de care însă se ocupă cei de la Compania Naţională de Investiţii.

Însă graba de a termina de asfaltat drumurile a generat şi situaţii hilare – pentru cei care vizitează Băicenii, dar foarte neplăcute – pentru unii dintre cei care au curţi de o parte şi de alta a acestor drumuri. Asta, pentru că, deşi locuiesc, de exemplu, pe strada Principală, ar avea nevoie de o scară ca să ajungă pe stradă. De acces cu maşina de pe stradă în curte nici nu poate fi vorba.

Ion Pascal, cel care ne-a atras atenţia asupra acestei situaţii, are, ca tot omul gospodar, o poartă de acces pentru maşină şi una mai mică, pe unde intră şi iese din curte fără maşină. Vorba vine că iese fără maşină, pentru că nici n-ar avea cum să o bage în ogradă: poarta e acum la aproape doi metri deasupra carosabilului. Ce-i drept, constructorii i-au săpat o rampă de acces, care însă ar fi bună pentru o motocicletă, de îngustă ce e. Mai rău e că rampa a fost săpată pe lângă gard, care acum a început să se lase spre stradă. La fel şi „cărarea”: fără un parapet, un zid de sprijin, se surpă încet-încet în strada proaspăt asfaltată.

Dar Ion Pascal, om în vârstă (septuagenar), nu poate să priceapă cum vecini de pe aceeaşi stradă au acces amenajat cum trebuie, iar el, nu. Aşa că a întrebat de la Primărie până la Prefectură şi Consiliu Judeţean unde e greşeala. Ultimele două instituţii i-au răspuns prompt, arătând că rezolvarea e la prima. Însă cetăţeanul Pascal ne-a povestit şi nouă cum stă treaba cu constructorii uituci, care au scăpat nepedepsiţi de primar.

Primarul Droancă s-a arătat un pic încurcat de situaţia creată, dar ne-a promis că se dă peste cap să o rezolve. O să fie nevoie de un proiect şi de resurse financiare, nu foarte complicat şi nici mulţi bani, dar în câteva luni o să poată intra Ion Pascal în curtea lui pe jos sau cu maşina, ne-a spus el.

Păţania se repetă câteva case mai la vale. Ce-i drept, proprietarul încă nu şi-a făcut casă acolo, dar terenul e îngrijit, cu fântână, anexă şi ce mai trebuie unui gospodar care stă în apropiere. La el, drumul s-a ridicat până la jumătatea gardului şi, implicit, a porţilor. La una a pus trepte, dar la cea mare e mai complicat.

Drumul în cauză, care străbate satul de la un capăt la altul, a fost nivelat în timpul modernizării, altfel cele două proprietăţi aveau acces în stradă fără probleme. Doar că cerinţele de proiectare includ asigurarea scurgerii apelor pluviale. Or, construirea unui şanţ implică şi amenajarea podeţelor de acces în curţile oamenilor. Podeţul a fost făcut în faţa curţii din vale, iar proprietarul mai rămâne să-şi ridice măcar poarta mare, dacă nu tot gardul, la nivelul străzii. Sau să îşi facă alt gard.

Însă în faţa casei lui Ion Pascal nici loc de şanţ nu este. O provocare atât pentru proprietar, care şi-a pierdut răbdarea, dar mai ales pentru primar, care trebuie să se asigure că modernizarea drumului va fi până la urmă un lucru bine făcut.

Cititi si: Bătălie pe contractele de refacere a unor drumuri săteşti. Au fost și contestații

Cititi si: Bani de drumuri în Golăieşti şi Todireşti

Cititi si: Tragedia ieşenilor morţi la Gura Portiţei: crima a fost premeditată. Trei fete au rămas orfane

Comentarii