La închisoare după o bătaie pe imaşul satului. Văcarul satului a luat cu executare pentru că nu s-a dus la proces

miercuri, 13 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 La închisoare după o bătaie pe imaşul satului. Văcarul satului a luat cu executare pentru că nu s-a dus la proces

Un văcar a luat islazul comunal drept moşie personală. A bătut crunt o femeie venită să-şi pască propriile vaci, lăsând-o apoi să zacă, plină de sânge. Conflictul s-a finalizat cu o condamnare la închisoare a văcarului.

La sfârşitul lunii august 2020, Maria S. ieşise cu vacile pe imaşul comunei Scobinţi, în zona cunoscută drept Dealul lui Vodă şi s-a aşezat pe pământ, să şi le păzească. Pe deal ieşise însă cu cireada şi văcarul satului, Mihai Părpăriţă. Acesta a repezit-o pe femeie, cerându-i să plece de pe imaş, întrucât din cauza ei nu ar avea unde să pască vitele satului.

Femeia a refuzat, iar Părpăriţă a încercat să o ridice cu forţa de pe pământ, trăgând-o de haine. Maria S. a ripostat, aşa că văcarul a pălmuit-o, apoi a lovit-o de câteva ori cu bâta pe care o avea asupra sa. Una dintre lovituri a fost în cap, provocându-i femeii o hemoragie puternică. Văcarul s-a îndepărtat cu cireada, lăsându-şi victima la pământ.

La o vreme, femeia şi-a revenit şi s-a îndreptat spre o stână din apropiere, cerând ajutor. După aproximativ o oră de la incident, la faţa locului a ajuns fiul femeii, care a anunţat ambulanţa. Rănile suferite de Maria S. nu au fost grave, fiind suficiente 9 zile de îngrijiri medicale, dar i-au atras lui Părpăriţă un dosar penal.

Văcarul a fost trimis în judecată pentru lovire sau alte violenţe, în formă agravată. Anchetatorii au reţinut faptul că bărbatul îşi abandonase victima, ceea ce ar fi putut avea consecinţe deosebit de grave. Acest aspect a cântărit în decizia luată de magistraţii Judecătoriei Hârlău, ca şi faptul că văcarul nu s-a prezentat la judecată. Pentru pronunţarea unei sentinţe cu suspendarea executării, inculpatul trebuie să-şi dea acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Executarea pedepsei nu poate fi suspendată dacă inculpatul se sustrage de la judecată. Astfel, chiar dacă Părpăriţă nu avea antecedente penale, singura variantă rămasă judecătorilor a fost aplicarea unei pedepse cu executarea în regim de detenţie. Văcarul a fost condamnat la un an de detenţie, ca şi la plata a 4.000 de lei către victima sa, ca daune morale. Sentinţa a fost contestată de inculpat, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel. 

Comentarii