La parada de ieri, unii politicieni s-au uitat lung după autospeciala Penitenciarului. S-a huiduit

vineri, 02 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 La parada de ieri, unii politicieni s-au uitat lung după autospeciala Penitenciarului. S-a huiduit

Aproximativ 3000 de ieşeni au fost prezenţi în Piaţa Palatului, în ciuda frigului pătrunzător (-1 grad), ca să marcheze Ziua Naţională a României. Ceremonia la care au participat oficialităţile locale, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe şi ai Bisericii Catolice, parlamentarii ieşeni şi şefii forţelor militare şi ai forţelor de ordine a durat o oră şi jumătate şi a fost încadrată de un concert de muzică populară. De altfel, muzica i-a mai încălzit pe oamenii veniţi să vadă prima paradă după trei ani de restricţii impuse de pandemie.

Prefectul Bogdan Cojocaru a deschis seria alocuţiunilor, amintind că „au fost ani dificili şi tocmai de aceea acum avem nevoie să fim uniţi, ca înaintaşii noştri”. Şi preşedintele CJ, Costel Alexe, a reiterat în discursul lui ideea unităţii, inclusiv politice. Pe parcursul şi la finalul alocuţiunii lui s-au putut auzi huiduieli. S-au adresat apoi mulţimii IPS mitropolitul Teofan şi PS episcopul Păuleţ, urmaţi la microfon de primarul Mihai Chirica. „Cred într-o Românie mândră şi prosperă cu românii uniţi sub acelaşi drapel. Iaşul mai are multe de spus României”, a declarat primarul municipiului.

Momentul mult aşteptat a venit după ce au fost depuse coroane de flori la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din partea Parlamentului, a administraţiei locale (Prefectură, CJ şi Primărie) şi din partea Garnizoanei Iaşi împreună cu forţele de intervenţie şi ordine publică.

Aproximativ 400 de militari şi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au defilat în formaţie, cu tehnică militară şi autospeciale de intervenţie sau călare. Ieşenii i-au admirat şi aplaudat pe Lupii Negri, pe poliţişti – inclusiv cei de la Frontieră şi de la Locală – pe salvatorii de la SMURD.

O apariţie atent urmărită la paradă a fost o autospecială a Administraţiei Penitenciarelor, după care s-au uitat lung mai multe persoane din galeria oficialităţilor.

După ceremonie, o mare parte dintre participanţi s-au îndreptat spre cele câteva mii de porţii de fasole cu ciolan şi pahare cu vin fiert sau ceai cald oferite gratuit pe esplanada din faţa Palatului Culturii.
Unii au rămas mai departe la concert, iar alţii s-au îndeptat spre Pietonal, unde comercianţii de vin fiert au avut cu siguranţă vânzări serioase. 

Comentarii