Lamborghini Countach reînvie după 50 de ani de la lansare (foto, video)

Legendarul model supersport italian se reinventează, beneficiind acum de cele mai noi tehnologii

duminică, 15 august 2021, 02:00
3 MIN
 Lamborghini Countach reînvie după 50 de ani de la lansare (foto, video)

Dintre toate afişele cu maşini supersport ale anilor 80, probabil că cel mai popular era cel cu Lamborghini Countach. Formele sale fascinante şi parcă de pe altă lume stârneau imaginaţia puştanilor de pe tot globul şi toţi sperau că poate, într-o bună zi, vor ajunge la volanul unui Countach. Puştanii de atunci care, între timp, au reuşit să facă destui bani pot acum să-şi cumpere noua generaţie Lamborghini Countach.

Producătorul auto italian a dorit să celebreze 50 de ani de la lansarea primului Countach cu un nou model, care să amintească de predecesorul său, dar care să beneficieze de toate progresele tehnologice înregistrate între timp. Noul model va fi fabricat în serie limitată şi se numeşte Countach LP 800-4. LPI vine de la Longitudinale Posteriore Ibrido, adică motorul este situat în spate, longitudinal ăi este hibrid, 800 este puterea motorului în CP (de fapt e o rotunjire a puterii, care, mai exact, este 814 CP), iar 4 semnifică faptul că are tracţiunea 4×4 permanentă.

Noul Countach-ul reînviat are un motor temic V12 aspirat, la care se adaugă un motor electric de 48V. Potrivit lui Lamborghini, unitatea termică are o putere de 780 CP în timp ce motorul e generează încă 34 CP. Performanţele dinamice sunt fulminante: sprint 0-100 km/h de 2,8 secunde, sprint  0-200 km/h de 8,6 secunde şi o viteză maximă de 355 km/h. Sistemul hibrid are arhitectura inovatoare şi unică Lamborghini dezvoltată pentru mdelul Sián, şi este singura tehnologie hibridă uşoară care creează o conexiune directă între motorul electric şi roţi, păstrând comportamentul pur V12. Motorul e este alimentat de un supercondensator care furnizează de trei ori mai multă putere comparativ cu o baterie litiu-ion de aceeaşi greutate.

Un ecran tactil central de 8,4 ”HDMI unic pentru LPI 800-4 gestionează comenzile auto, inclusiv conectivitatea şi Apple CarPlay. De asemenea, include un buton unic intitulat „Stile” (Design): care, odată apăsat, explică filosofia de design Countach ocupanţilor maşinii.

Şasiul monococş şi toate panourile caroseriei sunt din fibră de carbon, oferă soluţia optimă uşoară, precum şi rigiditatea la torsiune excepţională: Countach LPI 800-4 are o greutate de 1595 kg pentru un raport greutate / putere de 1,95 kg /CV. Caracteristicile exterioare vizibile din fibră de carbon sunt disponibile în separatorul din faţă, în jurul geamului frontal şi al oglinzilor cu aripi, prizele de aer ale capacului capotei motorului şi panoul basculant şi este întotdeauna prezent în detalii specifice interioare. Gurile de aerisire mobile sunt produse cu tehnologia de imprimare 3D de ultimă generaţie. Acoperişul este fotocromatic – poate trece de la opac la transparent prin simpla apăsare a unui buton.

„Primul Countach este prezent în Centro Stile ca model de câţiva ani încoace”, explică Mitja Borkert, şeful centrului de design Lamborghini. „Ori de câte ori îl privesc, îmi face pielea de găină şi îmi serveşte drept memento perfect pentru mine şi întreaga echipă de design pentru a proiecta fiecare viitor Lamborghini într-un mod vizionar şi futurist. Aceasta este o parte negociabilă a ADN-ului nostru, esenţa, dacă doriţi. Primul Countach a modelat ADN-ul de design Lamborghini ca nici o altă maşină; noul Countach traduce acel caracter neconvenţional şi nervos în viitor. ”

Noul Countach va fi produs într-o serie de 112 unităţi, numărul indică numele de proiect intern „LP 112” utilizat în timpul dezvoltării originale a Lamborghini Countach. Countach LPI 800-4 va fi livrat din primul trimestru al anului 2022. Preţul nu a fost încă dat publicităţii.

 

Comentarii