Lansare de carte la Iaşi. Cine au fost teroriştii din Decembrie 1989

miercuri, 14 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Lansare de carte la Iaşi. Cine au fost teroriştii din Decembrie 1989

Volumul „Căderea unui dictator. Război hibrid şi dezinformare în Dosarul Revoluţiei din 1989” va fi lansat la Iaşi, miercuri, 14 decembrie, de la ora 17:00, în Sala Mare a Casei cu Absidă „Laurenţiu Ulici”. 

Volumul este coordonat de Andrei Ursu şi Roland O. Thomasson şi publicat la Editura Polirom, sub egida Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. La evenimentul de miercuri, moderat de Cassian Maria Spiridon, preşedinte al Asociaţiei „14 decembrie 1989”, vor vorbi: Andreea Bădilă, Andrei Ursu, Florin Cîntic şi Ovidiu Şimonca.

Acest volum reprezintă numărul inaugural al noii serii a Caietelor Revoluţiei. Andrei Ursu este directorul ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi membru fondator al Fundaţiei „Gheorghe Ursu”. Roland O. Thomasson este cercetător independent în Statele Unite ale Americii.

„Odată cu trecerea anilor şi estomparea amintirilor, în absenţa surselor primare pentru cercetători (bine ascunse de magistraţii militari) şi sub asaltul vastei acţiuni de dezinformare, externalizarea vinovăţiei pentru actele teroriste din decembrie 1989 a ajuns să câştige teren chiar şi în cazul unor oameni de bună-credinţă. Inclusiv în rândurile anticomuniştilor s-a ajuns să se nege autenticitatea Revoluţiei şi s-a uitat de rolul Securităţii în crimele de atunci. Propaganda dictatorului cu privire la «amestecul străin» la Revoluţie, abil diseminată de fosta sa camarilă, este încă larg îmbrăţişată în România. Se poate spune că, şi din acest punct de vedere, ceauşismul nu a dispărut odată cu Ceauşescu. Ca să putem înţelege cum s-a ajuns la abundenţa şi succesul teoriilor «negaţioniste», trebuie să ne întoarcem la surse. Bazate pe documente nou-descoperite în Dosarul Revoluţiei, studiile din cartea de faţă confirmă că teroriştii din 1989 nu au fost alţii decât membrii reţelei pe care Securitatea o pregătea de ani de zile pentru «lupta de rezistenţă» ce trebuia declanşată dacă Nicolae Ceauşescu era înlăturat de la putere”, au explicat Andrei Ursu şi Roland O. Thomasson.

Eveniment organizat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iaşi, în parteneriat cu Editura Polirom, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi Revista Timpul. 

Comentarii