Liber la construit blocuri în Valea Lupului. Astfel de proiecte erau blocate. Justiţia a tranşat controversa

marți, 24 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Liber la construit blocuri în Valea Lupului. Astfel de proiecte erau blocate. Justiţia a tranşat controversa

Justiţia a dat liber la construirea de blocuri în Valea Lupului. Magistraţii Curţii de Apel au confirmat ieri sentinţa Tribunalului prin care au fost desfiinţate două hotărâri ale Consiliului Local Valea Lupului ce interziceau construirea de clădiri cu mai mult de două etaje. Decizia a fost luată la solicitarea unei firme, al cărei proiect de construcţie fusese blocat.

 

În noiembrie 2021, SC Trend Home SRL a solicitat primăriei Valea Lupului eliberarea unui certificat de urbanism pentru construirea de spaţii comerciale şi blocuri de patru etaje pe un teren de 7.500 mp din Valea Lupului. Primăria a aprobat însă doar construirea unor locuinţe cu cel mult două etaje, invocând o hotărâre a Consiliului Local adoptată în 2017. Iniţial, planul urbanistic general permitea construirea de blocuri cu patru etaje. La plângerea localnicilor însă, care contestau construirea de blocuri printre locuinţe, vechiul PUG fusese modificat. Construirea de blocuri a mai fost permisă doar în zona fostei ferme „Carpaţi” şi în situaţiile în care autorizaţiile fuseseră deja emise ori planurile urbanistice zonale fuseseră deja aprobate.

Refuzul primăriei Valea Lupului de a aproba proiectul iniţiat de Trend Home SRL a adus cazul în faţa justiţiei.

Reprezentanţii firmei au contestat hotărârile CL prin care se limita regimul de înălţime a noilor construcţii. Ei au arătat că hotărârea din 2017 fusese adoptată fără efectuarea studiilor de specialitate impuse de lege, fără participarea publicului şi fără avizul instituţiilor competente. De cealaltă parte, primăria comunei a afirmat că dimpotrivă, adoptarea hotărârii fusese determinată tocmai de reclamaţiile cetăţenilor. Nu se putea spune astfel că aceştia nu fuseseră consultaţi şi că publicul nu participase la iniţierea hotărârii.

În analiza dosarului, magistraţii Tribunalului s-au bazat pe prevederile legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul. Conform acesteia, modificarea planului urbanistic general se face la propunerea primarului, pe baza referatului de specialitate al arhitectului-şef. Or, acest referat lipsea, ca şi studiile de specialitate, analiza gradului de implementare a planurilor urbanistice în vigoare şi a impactului acestora, cerute şi ele de reglementările legale. Hotărârile contestate de Trend Home SRL avuseseră la bază doar referatele comisiilor de specialitate ale CL. Nu fusese respectată nici legea privind transparenţa decizională, proiectele de hotărâre nefiind supuse dezbaterii publice. „Întrucât normele prevăzute de legea 52 din 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică sunt norme imperative de interes public, a căror încălcare atrage nulitatea absolută a actului emis, instanţa va admite cererea de chemare în judecată şi va anula actul administrativ atacat”, au conchis magistraţii Tribunalului.

Decizia acestora a fost contestată de primăria comunei Valea Lupului, în faţa Curţii de Apel. Procesul în faţa acestei instanţe nu a avut însă istoric. Încă la primul termen de judecată, desfăşurat ieri, magistraţii au decis respingerea ca nefondat a recursului. Viitoarele proiecte de construcţii implementate în Valea Lupului vor trebui să respecte doar prevederile PUG, adoptat în 2010.

Comentarii