Liber pentru construcţia de blocuri printre casele din Valea Lupului

joi, 30 martie 2023, 01:50
3 MIN
 Liber pentru construcţia de blocuri printre casele din Valea Lupului

Justiția a dat liber la construcția de blocuri printre case în Valea Lupului. Două hotărâri ale Consiliului Local din comună, care limitau înălțimea noilor construcții au fost anulate de Tribunal. Hotărârile trecuseră de controlul de legalitate al Prefecturii, dar judecătorii au apreciat că ele fuseseră adoptate nelegal. 

Dacă sentința va fi confirmată de Curtea de Apel, primăria comunei va fi obligată să aprobe fără comentarii noile proiecte imobiliare, indiferent de opoziția locuitorilor.

Planul Urbanistic General (PUG) din Valea Lupului, adoptat în 2010, permitea construirea de blocuri de până la patru etaje oriunde în comună. Faptul a condus la proteste ale locuitorilor, nemulțumiți de faptul că se construiau tot mai multe blocuri în zone de case.

Ca urmare, o hotărâre a Consiliului Local, aoptată în 2017 modifica regimul de înălțime a noilor construcții la cel mult două etaje, cu excepția celor deja aprobate și a celor care urmau să fie construite în zona fostei ferme „Carpați”.

Acolo se puteau construi în continuare blocuri de patru etaje, deoarece în trecut terenul fusese folosit exclusiv în scop agricol, nefiind construite case. În aprilie 2017, hotărârea a primit avizul de legalitate din partea Instituției Prefectului.

Pe 25 noiembrie 2021 se impuneau în Valea Lupului, tot printr-o hotărâre a CL, restricții suplimentare, referitoare la construcțiile cu funcții comerciale și manufacturiere. Acestea erau limitate ca suprafață și erau obligate să asigure între 15 și 50 de locuri de parcare.

În noiembrie 2021, Trend Home SRL a solicitat emiterea unui certificat de urbanism pentru construirea de spații comerciale și locuințe colective cu patru etaje pentru o suprafață de 7.500 mp de teren.

În termenul legal de 30 de zile, certificatul era emis, dar cu condiționări. Erau aprobate locuințe colective de cel mult două etaje, în conformitate cu prevederile hotărârii CL adoptate în 2017. În ianuarie 2022, firma a cerut autorității locale revocarea propriei hotărâri, invocând mai multe motive de ilegalitate, dar solicitarea a fost respinsă. Ca urmare, cazul a ajuns în fața instanței.

Aici, Trend Home SRL a arătat că hotărârea din 2017 avusese la bază doar o expunere de motive și un referat de specialitate, înregistrate cu doar 8 zile înaintea ședinței în plen.

Nu existau studii de specialitate care să justifice restricțiile, iar cetățenii nu fuseseră consultați, prin dezbaterea publică a proiectului de hotărâre. De cealaltă parte, primăria a invocat avizul de legalitate primit din partea Prefecturii și faptul că adoptarea hotărârii fusese determinată tocmai de reclamațiile și adresele depuse de cetățenii comunei.

În analiza dosarului, magistrații Tribunalului s-au raportat la legislația din domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, ca și cea specifică administrației publice locale. Conform legii, actualizarea PUG se face printr-o hotărâre a CL, la propunerea primarului, pe baza referatului de specialitate al arhitectului-șef.

La baza hotărârii CL Valea Lupului exista avizul comisiilor de specialitate, expunerea de motive și referatul compartimentului de resort, dar nu și avizul unic emis de Consiliul Județean pentru modificările aduse PUG.

„Tribunalul constată că, din probatoriul administrat în cauză, rezultă că cele două hotărâri de actualizare a Planului Urbanistic General al comunei nu au avut la bază studiile de specialitate şi analiza gradului de implementare a planurilor urbanistice în vigoare şi a impactului acestora la nivelul unităţii administrativ-teritoriale”, au reținut judecătorii.

În plus, proiectele de hotărâre trebuiau publicate cu 30 de zile înainte de adoptare și să se rezerve 10 zile pentru ca cetățenii să-și poată exprima părerea, aducând eventuale propunerei sau sugestii. Nici acest pas nu fusese parcurs.

Ca urmare, ambele hotărâri ale CL Valea Lupului au fost anulate. Sentința Tribunalului a fost contestată de primăria comunei, recursul fiind întregistrat marți pe rolul Curții de Apel. Această instanță urmează să stabileacă primul termen de judecată. 

Comentarii