Liderul AUR a organizat un protest ilegal în faţa Palatului Culturii, dar în instanţă a spus că el doar trecea pe acolo

miercuri, 17 noiembrie 2021, 03:00
3 MIN
 Liderul AUR a organizat un protest ilegal în faţa Palatului Culturii, dar în instanţă a spus că el doar trecea pe acolo

 George Simion a contestat amenda primită, de 2.000 de lei, dar a pierdut procesul. Instanţa a adus ca argument faptul că organizase acel protest pe Facebook.

 

Deputatul George Simion a rămas dator Jandarmeriei ieşene cu 2.000 de lei. Parlamentarul a fost amendat acum un an pentru organizarea unui protest ilegal, judecătorii apreciind că sancţiunea a fost meritată. În sarcina lui Simion s-a reţinut că pe 15 noiembrie anul trecut a organizat o adunare publică de aproximativ 100 de persoane, fără a o declara şi înregistra conform legii. Procesul-verbal de amendă a fost întocmit în lipsa deputatului, nefiind semnat de acesta. Sancţiunea a fost contestată de Simion în faţa Judecătoriei, el afirmând că se afla doar în trecere prin faţa Palatului Culturii, însoţit de câţiva colegi de partid, ocazie cu care a împărţit câteva pliante. În jurul lui s-au adunat mai mulţi simpatizanţi, dar numărul acestora nu a depăşit 50 de persoane şi nu ar fi fost vorba de un protest.

Chiar dacă ar fi fost vorba de o adunare, a afirmat deputatul în acţiunea depusă în instanţă, ea tot nu ar fi trebuit anunţată şi înregistrată, întrucât s-a desfăşurat în timpul campaniei electorale, situaţie supusă altor reglementări decât cele referitoare la proteste. În replică, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean a arătat că Simion anunţase pe propria pagină de Facebook desfăşurarea pe 15 noiembrie 2020, în intervalul 16.00-18.00, a unei manifestări intitulate „Protest pentru Drepturi”. Cu această ocazie, IJJ luase măsurile necesare pentru menţinerea ordinii şi îl sancţionase pe deputat.

În analiza dosarului, magistraţii Judecătoriei s-au raportat la jurisprudenţa europeană în domeniu, punând în balanţă prezumţia de legalitate a sancţiunii şi prezumţia de nevinovăţie a deputatului. „Instanţa constată că agentul a fost prezent la săvârşirea contravenţiei şi a constatat fapta «ex propriis sensibus» (prin propriile simţuri, n.r.), motiv pentru care prezumţia de legalitate şi temeinicie primează faţă de prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază petentul, acestuia din urmă revenindu-i sarcina probei contrare. Susţinerile petentului reprezintă simple afirmaţii ale persoanei sancţionate şi nu pot face singure dovada netemeiniciei procesului-verbal. Dacă nerecunoaşterea faptei de către persoana sancţionată ar face proba împotriva constatării directe a agentului de poliţie, s-ar lăsa la latitudinea persoanei sancţionate înlăturarea propriei răspunderi contravenţionale, iar agentul constatator ar fi lipsit de principala sa atribuţie, aceea de a constata direct faptele contravenţionale”, au apreciat judecătorii.

Aceştia au constatat că manifestarea fusese anunţată pe pagina de Facebook a deputatului, prezenţa sa fusese anunţată spre informarea susţinătorilor, iar desfăşurarea fusese transmisă în direct de Simion pe aceeaşi pagină. Susţinerea sa cum că s-ar fi aflat întâmplător în zonă nu avea astfel un fundament real. Magistraţii au conchis că sancţiunea aplicată de jandarmi a fost conformă prevederilor legale şi au menţinut-o. Sentinţa a fost atacată de Simion cu apel, dosarul intrând ieri pe rolul Tribunalului.

Comentarii