Linie de gardă ORL, permanentă, la Spitalul de Copii

marți, 06 iulie 2021, 01:49
2 MIN
 Linie de gardă ORL, permanentă, la Spitalul de Copii

Linia de gardă în specialitatea ORL de la Spitalul de Copii "Sf. Maria" a fost transformată din gardă la domiciliu în gardă continuă, aşa cum a fost şi până în luna aprilie a acestui an.

Garda a fost reînfiinţată din această lună, iar hotărârea a fost aprobată în şedinţa Consiliului Judeţean din luna iunie.

"Linia de gardă continuă ORL pediatrică este singura cu acest profil din Moldova, aici fiind rezolvate urgenţele pediatrice direcţionate din toate judeţele regiunii. Conducerea spitalului a solicitat reînfiinţarea liniei de gardă continuă şi ca urmare a faptului că alte clinici universitare din Iaşi nu au condiţii operatorii, de anestezie şi terapie intensivă pentru copii şi nu pot prelua într-o situaţie de urgenţă cazurile care s-ar adresa în afara programului de la Spitalul «Sf. Maria»", au precizat reprezentanţii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află spitalul.

Din luna aprilie a acestui an garda în specialitatea ORL era asigurată cu chemare de la domiciliu, atunci reprezentanţii spitalului spunând că decizia a fost luată după o analiză a cazurilor rezolvate în ultimii ani, de unde a rezultat o incidenţă foarte scăzută, nefiind justificată din punct de vedere medical şi financiar garda continuă.

În anul 2019 au fost 14 cazuri rezolvate în gardă, iar în 2020 au fost doar 8 pacienţi care aveau blocat un corp străin în căile respiratorii şi care reprezentau o urgenţă medico-chirurgicală.

Compartimentul ORL face parte din Secţia clinică chirurgie pediatrică, aici fiind extraşi corpi străini traheobronşici, conform reprezentanţilor spitalului fiind singurul serviciu de profil din zona Moldovei.

Alte patologii rezolvate în regim de urgenţă sunt aspiraţia de corpi străini, hemoragii în sfera ORL, dar şi afecţiuni inflamatorii acute, traumatologie cu implicare medico-legală (agresiuni, accidente rutiere etc). Compartimentul ORL are angajaţi patru medici care pot asigura garda continuă.

Comentarii