Lista muncilor în folosul comunităţii pe care le poate presta cineva prins băut bine la volan

joi, 06 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Lista muncilor în folosul comunităţii pe care le poate presta cineva prins băut bine la volan

Un șofer băut a fost condamnat să curețe cartofi ori să participe la fabricarea conservelor pentru sezonul rece. Mergând în serpentine, acesta era să izbească chiar mașina poliției.

Suceveanul Dumitru Calestru își obținuse permisul de conducere la începutul lui octombrie 2021. După doar trei săptămâni, s-a deplasat, împreună cu concubina sa, la cumetrii săi din Hârlău.

De acolo, a mers la părinții acesteia, la un grătar. Până pe seară, a băut câteva pahare de țuică. Apoi, deși era băut, s-a decis să-și ducă acasă doi prieteni cu care se întâlnise. La miezul nopții, Opelul condus de Calestru a fost observat de polițiști pe DE 58, pe direcția Scobinți – Hârlău, cu luminile stinse, circulând haotic.

Opelul a fost aproape să intre chiar în coliziune cu autospeciala polițiștilor. Aceștia au plecat în urmărire, dar Calestru nu a oprit la semnalele acustice și luminoase ci, dimpotrivă, a accelerat.

În cele din urmă, polițiștii au reușit să-l blocheze în apropierea pieței din Hârlău. Calestru nu a coborât geamul pentru a discuta cu polițiștii, aceștia trebuind să forțeze portiera, să-l scoată pe șofer de la volan și să-l încătușeze.

Deși abia se putea ține pe picioare, se manifesta violent, înjurându-i și pe polițiști. Nu s-a opus totuși testării cu aparatul Dräger și nici prelevării de probe biologice. Retroactiv, i-a fost calculată o alcoolemie în momentul incidentului de 2,15‰ în sânge.

Lipsa antecedentelor penale relevante și recunoașterea faptei i-a făcut pe magistrații Judecătoriei Hârlău să-i aplice o pedeapsă relativ ușoară, de 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Pe parcursul acestuia, el va trebui  să presteze muncă neremunerată în beneficiul comunității, fie la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, fie în cadrul Complexului de Recuperare Blijdorp.

Judecătorii i-au stabilit și lista activităților pe care le-ar putea efectua: „activităţi administrativ gospodăreşti: plantare, îngrijire, recoltare plante grădină, livadă şi sera centrelor, preparare conserve pentru sezonul rece, muncă necalificată la bucătărie; întreţinerea spaţiilor verzi din incinta instituţiei; vopsitul gardurilor; văruitul pomilor; curăţenie în curţile centrelor, curăţenie în camere, băi, spaţii comune, spaţii personale ale beneficiarilor”.

Adoptată marți, sentința poate fi atacată cu apel. 

Comentarii