Lista şcolilor din județul Iași cu risc seismic care vor fi consolidate

miercuri, 05 ianuarie 2022, 02:57
2 MIN
 Lista şcolilor din județul Iași cu risc seismic care vor fi consolidate

Şase şcoli din judeţul Iaşi au fost selectate în cadrul proiectului „Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile”, implementat de Ministerul Educaţiei. Proiect care are drept scop reabilitarea şi consolidarea unor şcooli din zonele cu cel mai mare risc seismic din România. Proiectul este implementat de către Ministerul Educaţiei prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare (UMPMRSU). Proiectul va fi ghidat de Cadrul de reglementări de mediu şi sociale al Băncii Mondiale, fiind derulat pe o perioadă de 5 ani, cu începere din 2021, cu finanţare de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

„Proiectul SSIS, intrat în efectivitate începând cu 20 decembrie, va permite investiţii integrate de până la 100 de milioane de euro în (re)construcţia sau modernizarea unor şcoli selectate cu risc seismic ridicat din România. Obiectivul proiectului este de a ajuta şcolile să atingă cerinţele moderne de infrastructură şi funcţionalitate în materie de siguranţă, rezilienţă, incluziune şi sustenabilitate”, explică reprezentanţii ISJ Iaşi.

Astfel, la nivelul întregii ţări au fost identificate şi selectate un număr de douăzeci şi trei de şcoli gimnaziale beneficiare, dintre acestea şase fiind din Iaşi. Astfel, în următorii ani vor fi realizate lucrări de renovare şi consolidare la Şcoala Gimnazială Ciorteşti, Şcoala Gimnazială „Al.I.Cuza” Podu Iloaiei, Şcoala Gimnazială „Aron Vodă” Aroneanu, Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Mirceşti, Şcoala Gimnazială „Profesor M. Dumitriu” Valea Lupului şi Şcoala Gimnazială Boroseşti.

Potrivit reprezentanţilor ISJ Iaşi, şcolile au fost identificate şi selectate în urma unui proces de prioritizare derulat în patru etape. În cadrul acestei selecţii s-au luat în considerare şcolile cu cel mai ridicat risc seismic, şcoli situate în zone cu risc seismic ridicat şi pe terenuri publice şi care nu au suferit recent nicio lucrare de modernizare sau renovare completă, dar şi şcoli situate în zone cu o rată ridicată de sărăcie, indice scăzut de dezvoltare, capacitate bugetară scăzută la nivel municipal, creştere demografică, rezultate slabe la învăţătură, şcoli supraaglomerate şi şcoli fără standarde minime de siguranţă.

Comentarii