LIVE TEXT: Războiul din Ucraina, ziua 19. Presa americană scrie să Rusia ar fi cerut ajutor militar Chinei

luni, 14 martie 2022, 08:00
7 MIN
 LIVE TEXT: Războiul din Ucraina, ziua 19. Presa americană scrie să Rusia ar fi cerut ajutor militar Chinei

Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, un protejat al preşedintelui Vladimir Putin, a afirmat luni că se află în Ucraina alături de forţele Moscovei care desfăşoară o ofensivă în ţară, notează AFP. Zelenski a îndemnat din nou NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, afirmând că în caz contrar Alianţa Nord-Atlantică ar putea să vadă „rachete ruseşti” căzând asupra statelor sale membre. „Numai în regiunea Lviv au căzut 30 de rachete”, a spus şeful statului ucrainean.

UPDATE (13:20) Doi morţi şi şapte răniţi la Kiev, într-un nou atac vizând o uzină Antonov şi un imobil locuit, anunţă Vitali Kliciko

Două persoane au fost ucise la Kiev, în bombardamente ruse care au vizat o uzină aeronautică Antonov şi care au atins un imobil locuit, anunţă luni primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, relatează AFP. ”Ocupanţii au bombardat un imobil rezidenţial şi uzina Antonov (…)”, anunţă într-o postare pe Telegram Kliciko. ”Potrivit unui prim bilanţ, două persoane au fost ucise, iar alte şapte au fost rănite”, scrie el. Alt atac rus vizând un imobil rezidenţial s-a soldat, luni dimineaţa, cu un mort şi 12 răniţi, la Kiev. Încercuirea Kevului de către armata rusă era punctată luni de bombardamente, la Obolon, cel mai mare cartoer de la periferia de nord a capitalei ucrainene, scrie Le Figaro. Faţada unui imobil a fost sfârtecată de artileria rusă luni dimineaţa. Un locuitor din bloc scoate molozul din apartament şi strânge lucruri pentru a pleca de acasă.

UPDATE (12:55) Cel puţin 20 de morţi şi nouă răniţi la Doneţk, într-un atac ucrainean cu rachetă, acuză separatiştii proruşi

Separatişti proruşi din Doneţk, în estul Ucrainei, acuză luni că cel puţin 20 de persoane au fost ucise, iar alte nouă au fost rănite în centrul acestui oraş industrial într-un atac ucrainean, relatează AFP.

”Apărarea teritorială” din Doneţk postează pe Telegram imagini cu mai multe cadavre pline de sânge care zac în stradă, în mijlocul molozului. Potrivit acestei surse, apărarea antiaeriană separatistă a interceptat o rachetă ucraineană, ale cărei ”schije” au atins apoi victimele.

UPDATE (12:18) Kievul urmează să ceară luni în negocieri online un armistiţiu ”imediat” şi retragerea forţelor ruse din Ucraina, anunţă consilierul lui Zelenski Mihailo Podoliak

Ucraina anunţă luni că urmează să ceară un armistiţiu ”imediat” şi o retragerea a forţelor ruse, în cea de a patra rundă de negocieri cu Rusia – prevăzută prin videoconferinţă – luni, la trei săptămâni după lansarea de către Vladimir Putin a invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

”Poziţia noastră nu s-a schimbat: pace, un armistiţiu imediat, retragerea tuturor trupelor ruse şi numai după aceea vom putea discuta despre relaţiile noastre de vecinătate şi despre diferendele politice”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak.

UPDATE (11:40) Peste 2.500 de locuitori ai Mariupolului, ucişi în Războiul din Ucraina, anunţă preşedinţia ucraineană

Peste 2.500 de locuitori ai oraşului portuar Mariupol, situat la Marea Neagră, au fost ucişi de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, declară luni, într-un interviu televzat, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksii Arestovici, relatează AFP. Arestovici precizează că citează bilanţul întocmit de către administraţia oraşului Mariupol. El acuză forţe ruse de faptul că a împiedicat, duminică, ajutoatre umaniatre să intre în acest oraş asediat. Rusia respinge acuzaţii potrivit cărora ţinteşte civili în Răazboiul din Ucraina.

UPDATE (11:23) Bejingul denunţă dezvăluri NYT despre un ajutor militar şi economic cerut de Rusia Chinei drept o dezinformare a SUA

China denunţă luni o dezinformare a Statelor Unite, după ce presa americană a dezvăluit că Moscova a cerut Beijngului un ajutor militar şi economic în urma sancţiunilor pe care i le-a impus Occidentul din cauza Războiului din Ucraina, relatează AFP.

”În ultima vreme, Statele Unite răspândesc ştiri false despre China”, a denunţat în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, întrebat despredezvăluiri în acest sens ale cotidianului american The New York Times.

Rusia a cerut ajutorul economic şi militar al Chinei pentru a purta Războiul din Ucraina şi a ocoli sancţiunile care i-au fost impuse de Occident, dezvăluie în ediţia de duminică NYT. Statele Unite au avertizat China să nu ajute Rusia. Potrivit NYT, care citează oficiali sub protecţia anonimatului, Rusia a cerut Chinei să-i furnizeze echipament militar pentru războiul din Ucraina şi un ajutor economic pentru a face faţă sancţiunilor internaţionale. Oficialii citaţi nu precizează natura exactă a ajutorului cerut de Rusia Chinei şi nici dacă Beijingul a răspuns solicitărilor Moscovei.

UPDATE (10:16) Ucraina va face luni noi încercări de a evacua civilii prin 10 coridoare umanitare, inclusiv din oraşele din apropierea capitalei Kiev şi din regiunea de est a Luhansk, a declarat viceprim-ministrul Iryna Vereschuk, conform Reuters. „Vom încerca, încă o dată, să deblocăm mişcarea convoiului umanitar care transportă alimente şi medicamente către oraşul-port Mariupol”, a spus ea.

UPDATE (09:58) Poliţia de Frontieră: 14.475 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară duminică, în scădere cu 13 % faţă de ziua precedentă

Poliţia de Frontieră anunţă luni dimineaţă că 14.475 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară duminică, în scădere cu 13 % faţă de ziua precedentă.

"În data de 13.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 71.262 de persoane, dintre care 14.475 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 13% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 6.612 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 8,2%), iar pe la cea cu Republica Moldova au întrat 6.272 cetăţeni ucraineni (scădere cu 19,4%)", transmite Poliţia de Frontieră.

UPDATE (09:25) Aeroportul Antonov din nordul Kievului a fost lovit de bombardamentele ruseşti, spun autorităţile din capitala Ucrainei, conform BBC. Antonov, cunoscut şi sub numele de Hostomel, este cel mai important aeroport internaţional de marfă al Ucrainei, precum şi o bază aeriană militară cheie. Videoclipuri neverificate de pe reţelele de socializare arată un nor gros de fum care se ridică de deasupra aeroportului.

UPDATE (08:58) Primarul nou instalat în Melitopol de către ruşi: Canalele TV ruseşti vor începe să emită în regiune

Canalele TV ruseşti vor începe să emită în Melitopol, a anunţat noul primar instalat după ce oraşul a fost ocupat de forţele ruseşti iar primarul ales Ivan Fedorov a fost reţinut vineri de bărbaţi înarmaţi, transmite CNN. Galina Danilchenko, primarul nou instalat în Melitopolul ocupat de Rusia, a declarat duminică într-un videoclip televizat că vor începe să difuzeze în regiune „canalele TV ruseşti”. Danilchenko a afirmat în mesaj că a existat „un mare deficit de informaţii demne de încredere care a circulat”, de aceea s-a luat decizia ca posturile ruseşti să emită. Adresa ei televizată a fost postată ulterior pe reţelele de socializare de canalele pro-ruse Telegram şi de administraţia regională Zaporojie, controlată de ucraineni.

UPDATE (08:39) Un bloc de locuinţe din Kiev a fost lovit de artileria rusă. Pompierii încearcă să stingă focul în clădirea de 9 etaje, potrivit servicului de urgenţă citat de Kyiv Independent. Clădirea de 9 etaje din Kiev s-a prăbuşit parţial şi a avut loc un incendiu. Potrivit datelor preliminare, nu au fost victime sau răniţi, transmite Nexta TV.Atacul a avut loc în jurul orei 5 a.m.

UPDATE (08:10) Crucea Roşie solicită o soluţie urgentă pentru a preveni ”cel mai rău scenariu” în privinţa civililor blocaţi în oraşul Mariupol

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) solicită o soluţie urgentă pentru a preveni un „cel mai rău scenariu” pentru civilii prinşi în oraşul Mariupol, din sudul oraşului, potrivit unui comunicat de presă, citat de CNN. ”Scenariul cel mai rău îi aşteaptă pe sutele de mii de civili prinşi în lupte grele în Mariupol, dacă părţile nu ajung la un acord umanitar concret de urgenţă”, se precizează în declaraţie. CICR cere tuturor părţilor care luptă la Mariupol să convină asupra unui încetare a focului care să asigure o trecere în siguranţă pentru civili. ”Toţi cei care participă la lupte trebuie să fie de acord cu modalităţile şi momentul încetării focului, locaţiile precise ale rutei de trecere în siguranţă şi apoi să se asigure că acordul este respectat”, a adăugat ICRC. Sute de mii de rezidenţi din Mariupol se confruntă cu „lipsuri extreme sau totale de produse de bază, cum ar fi alimente, apă şi medicamente”, iar mulţi se adăpostesc în „subsoluri neîncălzite”, mai spune Crucea Roşie. Cadavre sunt, de asemenea, prinse sub dărâmături sau zac acolo unde au căzut în oraş.

 „Nu se întâmpla nimic care să poată ameninţa teritoriul Federaţiei Ruse. Şi la doar 20 de kilometri de frontierele NATO”, a insistat el. Presa americană scrie că Rusia a cerut Chinei ajutor militar şi economic. Ambasada chineză la Washington: „Obiectivul nostru este ca războiul să nu scape de sub control”. Noi negocieri între Ucraina şi Rusia vor avea loc luni, prin videoconferinţă. „Luni va avea loc o sesiune de negocieri pentru a face un rezumat al rezultatelor preliminare” ale discuţiilor, a informat duminică seară Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean. Mai devreme, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, confirmase că acest schimb de opinii va avea loc luni prin videoconferinţă. Jurnalistul Brent Renaud, ucis în Ucraina, lucra pentru revista Time şi realiza un documentar despre refugiaţi

 

Comentarii