Lucian Popescu îl pune din nou la punct pe Mihai Chirica

sâmbătă, 17 martie 2018, 13:50
3 MIN
 Lucian Popescu îl pune din nou la punct pe Mihai Chirica

Recent, preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean, Lucian Popescu, l-a contrazis pe primarul Iaşului, Mihai Chirica, cel care a spus că nu poate finanţa sportul ieşean din cauza unui vid legislativ. Popescu a afirmat că banii pot fi alocaţi structurilor sportive ca şi până acum, prin intermediul FSI. Chirica a replicat apoi, spunând că Fundaţia are mai multe probleme legate de acte, declaraţia generând o nouă replică a lui Lucian Popescu. Acesta susţine că nici ultimul argument adus de Chirica, nelegalizarea modificărilor în conducerea şi în rândul membrilor fondatori ai Fundaţiei, nu justifică blocarea finanţării sportului ieşean prin intermediul FSI.

Referitor la afirmaţiile prezentate în media de domnul Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, prin care susţinea faptul că modificările în conducerea FSI şi în rândurile membrilor săi fondatori nu ar fi fost legalizate, Fundaţia Sportului Ieşean înaintează următorul comunicat:

În O.G. 26/2000, cea care statuează şi reglementează modul în care îşi desfăşoară activitatea orice asociaţie sau fundaţie, inclusiv Fundaţia Sportului Ieşean, NICAIERI nu scrie că modificarea componenţei Consiliului Director trebuie transpusă în Registrul Asociaţiilor si Fundaţiilor! NICAIERI nu scrie că nerealizarea acestei modificări conduce la imposibilitatea desfăşurării activităţii asociaţiei sau fundaţiei! Ba mai mult, la art. Articolul 12, alin. (1) prevede ca "Înscrierea în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, în conformitate cu art. 8, se efectuează în ziua rămânerii definitive a încheierii de admitere, eliberându-se, la cerere, reprezentantului asociaţiei sau mandatarului acesteia un certificat de înscriere care va cuprinde: denumirea asociaţiei, sediul acesteia, durata de funcţionare, numărul şi data înscrierii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor".

Prin urmare, acestea sunt datele de identificare ale unei Fundaţii, nu componenţa Consiliului Director, care, fără îndoială, poate varia. În acest sens, însuşi legiuitorul a prevăzut aceste situaţii şi a cerut ca în statut şi actul constitutiv să fie inscrisă PRIMA (nu şi următoarele!) componenta a Consiliului Director, aşa cum se statuează la art. 16, lit. (g): "componenta nominală a celor dintâi organe de conducere, administrare şi control ale fundaţiei ori regulile pentru desemnarea membrilor acestor organe".

Prin urmare, nu apare nicio obligaţie legală de a aproba prin Hotărâre Judecătorească schimbarea COMPONENŢEI CONSILIULUI DIRECTOR, ASTFEL ÎNCAT ACEASTĂ MODIFICARE SA APARA ŞI ÎN REGISTRUL ASOCIAŢIILOR ŞI FUNDAŢIILOR (doar Hotărârile Judecătoreşti rămase definitive se transmit la Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, pentru modifcarea datelor de acolo).

Prin acest comunicat, Fundaţia Sportului Ieşean doreşte să informeze într-un mod corect şi transparent pe toţi cei interesaţi – media, autorităţile publice, structurile sportive, consumatorii de sport şi nu numai, că funcţionalitatea sa respectă în totalitate cadrul legal si organizatoric aflat in vigoare!

Comentarii