Lucrările de reabilitare la Spitalul de Copii încep în toamnă

marți, 07 mai 2019, 01:49
3 MIN
 Lucrările de reabilitare la Spitalul de Copii încep în toamnă

Consiliul Judeţean a încredinţat contractul de renovare şi modernizare a complexului medical unei asocieri de cinci firme. Contra sumei de 80 de milioane de lei, consorţiul va reabilita cele trei clădiri ale spitalului în patru ani şi va oferi garanţie pentru lucrări pentru o perioadă de opt ani.

După mai bine de patru luni de deliberări de la depunerea ofertelor, s-a decis cine va pune în practică proiectul de reabilitare şi modernizare a Spitalului de Copii „Sf. Maria”.

Scos la licitaţie în noiembrie trecut cu valoarea estimată de 89,66 milioane de lei, contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor a fost semnat, ieri, de preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, şi de directorul comercial al firmei ieşene SC Daroconstruct SRL, Cristina Anton. Societatea menţionată este liderul asocierii din care fac parte încă patru firme: SC Geprocon SA, SC DAS SRL, SC Concrete &Design Solution SRL şi SC X-Lab Solutions SRL.

La licitaţie s-a mai înscris compania italiană Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL şi asocierea de firme Rotary Construcţii SRL şi Design Unit SRL.

Asociată cu o altă companie din Peninsulă, firma de construcţii italiană este deja prezentă pe un alt şantier din Iaşi: consolidarea şi restaurarea Palatului Braunstein (16 milioane de lei fonduri europene, termen de finalizare aprilie 2020).

Pentru refacerea Spitalului de Copii, asocierea Daroconstruct a licitat 79,77 milioane de lei, respectiv 95 de milioane cu tot cu TVA. Durata de execuţie este de 48 de luni, dintre care primele trei sunt alocate proiectării.

„În septembrie vor începe lucrările. Se va lucra pe câte un etaj, secţiile se vor comasa şi nu se va întrerupe activitatea spitalului”, a spus preşedintele CJ. În ceea ce proveşte penalităţile, Maricel Popa a atras atenţia că, „dacă finalizarea se întârzie cu două luni, cred că se duce tot profitul, iar dacă întârzierea depăşeşte trei luni, vor trebui să aducă bani de acasă”.

Proiectul prevede lucrări de refacere a infrastructurii, izolare termică a faţadei, înlocuire a tâmplăriei, izolarea termică a planşeului peste subsolul neîncălzit, realizarea sursei de răcire pentru saloane, săli de tratamente, săli de operaţie şi cabinete medicale.

Un sistem de panouri solare va fi alternativa de producere a agentului termic necesar obţinerii apei calde de consum. Reabilitarea va duce la creşterea eficienţei energetice a celor trei corpuri componente ale complexului medical dat în folosinţă în 1970.

Ieri în proces, azi în contract

Două firme din asocierea câştigătoare (Daroconstruct SRL şi Geprocon SA) la Spitalul de Copii aparţin (sau pachetul majoritar de acţiuni aparţine) omului de afaceri Giani Canschi.

Numele acestuia a devenit cunoscut ieşenilor mai ales după litigiul prelungit pe care l-a avut cu Consiliul Judeţean pentru despăgubirile acordate în urma exproprierii imobilelor (teren şi construcţii) necesare construirii noii piste a Aeroportului.

Exproprierea s-a produs în 2011, iar procesul s-a încheiat anul trecut, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit cuantumul despăgubirilor la 1,3 milioane de euro, CJ trebuind să-i mai plătească încă aproximativ patru milioane de lei pe lângă cele două milioane stabilite iniţial.

Cu două săptămâni în urmă, reprezentanţii Daroconstruct SRL şi Geprocon SA au semnat un alt contract, cu o instituţie subordonată CJ de data aceasta, Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor.

În asociere cu o a treia firmă (băcăuană), cele două companii vor reface în următoarele 18 luni 12,5 km din DJ 208F pe traseul Heci-Tătăruşi-Iorcani până la limita judeţului Suceava. Costul licitat de consorţiul câştigător a fost de 21 milioane de lei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii