Magistraţii ieşeni umblă prin instanţe să-şi ia înapoi contribuţiile sociale reţinute din pensiile speciale

sâmbătă, 19 august 2023, 01:50
3 MIN
 Magistraţii ieşeni umblă prin instanţe să-şi ia înapoi contribuţiile sociale reţinute din pensiile speciale

Pensiile speciale ale magistraţilor sunt intangibile. Doi foşti procurori au chemat în judecată Casa de Pensii pentru a-şi recupera contribuţia la asigurările de sănătate care le-a fost percepută timp de un an. Situaţia acestei contribuţii a fost reglementată printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului emisă în februarie. Magistraţii Tribunalului au judecat totuşi cazul, „pentru orice eventualitate”.

În decembrie 2021, guvernul a decis impunerea unei contribuţii de asigurări sociale de sănătate de 10% pentru partea din pensii care depăşeşte suma de 4.000 de lei. Cum la acea dată pensia medie de asigurări sociale de stat era de aproximativ 1.800 de lei, afectaţi de această măsură au fost doar aşa-numiţii pensionari „speciali”.

Printre aceştia s-au numărat şi Vlad P. şi Alexandru P., foşti procurori în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătorie. În martie 2022, aceştia au dat în judecată Casa de Pensii, cerându-şi înapoi banii reţinuţi începând cu luna ianuarie, cu aplicarea actualizării şi a dobânzii legale penalizatorii. Ei au cerut şi sesizarea Curţii Constituţionale (CCR) cu privire la constituţionalitatea prevederilor ordonanţei din decembrie 2021.

În plângerea lor, cei doi foşti procurori au reclamat faptul că guvernul intervenise cu o ordonanţă de urgenţă în regimul veniturilor bugetare, domeniu rezervat legii. În plus, din cuprinsul ordonanţei lipseau argumentele care să justifice urgenţa reglementării. De asemenea, ei au apreciat că ordonanţa afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie.

„Prin aceste modificări în legislaţia fiscală, se aplică atât o taxă pe venitul din pensii constând în impozitul pe venit, cât şi o contribuţie la asigurările sociale de sănătate, cu consecinţa diminuării substanţiale a pensiei de serviciu. Noua contribuţie instituită are caracter discriminatoriu, vizând doar pensiile mari, ceea ce reprezintă de fapt un impozit pe venit deghizat”, au arătat foştii procurori, care au apreciat că sunt discriminaţi pe criteriul averii.

De partea cealaltă, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) au arătat că nu au făcut altceva decât să aplice legislaţia în vigoare. Câtă vreme Casei de Pensii nu i se reproşa calculul greşit al pensiei sau alt aspect legat de atribuţiile sale, nici nu avea de ce să fie dată în judecată. Conflictul foştilor procurori era cu guvernul, nu cu CJP Iaşi.

Până să se termine dezbaterile din faţa Tribunalului, CCR a analizat în decembrie anul trecut ordonanţa din 2021, declarând-o neconstituţională. Ca urmare, în februarie, o nouă ordonanţă de urgenţă a guvernului prevedea restituirea contribuţiilor încasate de la foştii magistraţi. Cu toate acestea, procesul a continuat. „Deşi drepturile reclamanţilor de restituire a sumelor sunt recunoscute prin OUG nr.4/2023, nu este lipsită de interes obţinerea unui titlu jurisdicţional, în măsura în care statul nu îşi va executa obligaţiile asumate prin OUG nr.4/2023, aceştia păstrând posibilitatea de a executa hotărârea instanţei”, au justificat judecătorii. Aceştia au decis obligarea CJP la restituirea sumelor încasate până acum de la cei doi procurori. Sentinţa Tribunalului a fost atacată de CJP, decizia finală urmând a aparţine Curţii de Apel. 

Comentarii