Maia începe curăţenia: Procurorul general al Moldovei, suspendat şi urmărit penal

marți, 05 octombrie 2021, 17:39
2 MIN
 Maia începe curăţenia: Procurorul general al Moldovei, suspendat şi urmărit penal

Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a anunțat marți după-amiază că procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost suspendat din funcție și că este urmărit penal în urma unei sesizări depuse de deputatul PAS, Lilian Carp.

„Acum câteva minute în urmă am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo”, a declarat Litvinenco.

Pe perioada cercetărilor, Stoianoglo va avea drepturile suspendate ce derivă din funcția sa. De asemenea, adjuncții săi vor fi suspendați.

„Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii. Deși legea prevede că CSP se convoacă în ședință în cinci zile de la intervenirea unei astfel de situații, consider că este nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare chiar astăzi, pentru a selecta și a propune Președintelui țării un Procuror General interimar”, a mai precizat ministrul Justiției.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a examinat marți și apoi a aprobat o sesizare depusî de deputatul PAS și șeful Comisiei de Securitate din Parlamentul Republicii Moldova, Lilian Carp, împotriva procurorului general.

Sesizarea lui Carp constă în acuzații la adresa lui Stoianoglo, care ar fi comis mai multe infracțiuni. Deputatul l-a învinuit pe şeful Procuraturii Generale că, în anul 2011, pe când era deputat în Parlament ar fi facilitat adoptarea unor modificări la o lege, care au permis spălarea pa miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești, schemă care ar fi fost organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

Procurorul general a respins toate acuzațiile care i se aduc. CSP a admis sesizarea și a decis desemnarea procurorului anticorupție, Victor Furtună, pentru examinarea acuzațiile aduse lui Stoianoglo.

În timp ce CSP examina sesizarea lui Lilian Carp, Stoianoglo a dat buzna în sala de şedinţe şi a încercat printr-o cerere de recuzare să-i elimine de la şedinţă pe cinci membri ai Consiliului, scrie Anticorupție.md

La finele lunii august, Parlamentul a votat, în lectură finală, amendamentele la Legea cu privire la Procuratură, care permit demiterea procurorului general înainte de expirarea mandatului. Şeful Procuraturii Generale va fi demis dacă activitatea sa va fi calificată ca nesatisfăcătoare.

Comentarii