Mâine e Noaptea Cercetătorilor: experimente, concursuri şi jocuri

joi, 29 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Mâine e Noaptea Cercetătorilor: experimente, concursuri şi jocuri

Experimente de chimie, fizică şi biologie, calcule, invenţii şi tehnologie, toate acestea vor putea fi descoperite la Noaptea Cercetătorilor. Evenimentul este organizat în mai multe oraşe universitare din România, precum Iaşi, Timişoara, Craiova, Constanţa şi Sibiu. Pe 30 septembrie 2022, pe Esplanada Palas, ieşenii pot lua parte la cele mai interesante experimente ştiinţifice realizate de studenţii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi.

Noaptea Cercetătorilor este cea mai mare manifestare de ştiinţă pentru publicul larg din România. În fiecare an participă cercetători, exploratori şi inventatori ce încearcă să facă ştiinţa mai atractivă, pentru a-i motiva pe tineri să îşi dorească o carieră în cercetare. Participanţii au ocazia să asiste la experimente, conferinţe şi concursuri. Există şi o zonă de jocuri care stimulează creativitatea şi gândirea critică.

Vineri, în intervalul orar 16:00-19:00, are loc competiţia Science Battle. Este o competiţie între mai multe universităţi europene, care pune în evidenţă cum abordează cercetătorii o nouă problemă. Echipe de cercetători de la mai multe universităţi, inclusiv Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, vor primi aceeaşi întrebare de la public şi se vor întrece în a găsi un răspuns cât mai interesant. Echipa UAIC este formată din: lect. univ. dr. Corina Barbaros (Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice), lect. univ. dr. Lucian Fusu (Biologie), ACS Laura Hroştea (Departamentul de Ştiinţe Exacte şi Ştiinţele Naturii), lect. univ. dr. Alexandru Maxim (FEAA), conf. univ. dr. Brînduşa Alina Petre (Chimie) şi lect. univ. dr. Lucian Roşu (Geografie). Vor oferi răspunsuri într-o bătălie de explicaţii cu echipe din Portugalia, Spania şi Germania. Evenimentul acesta se va desfăşura la Serviciul de Relaţii Internaţionale, Corp A, et. 1 la UAIC.

Evenimentul „Noaptea Cercetătorilor” de la Iaşi este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Vitesco Technologies şi Palas Iaşi, British Council, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, EU Direct şi Asociaţia pentru Ecologie şi Dezvoltare Durabilă.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acţiunilor „Marie Sklodowska-Curie” din proiectul-cadru „Horizon 2020”. La nivel naţional, universităţi din Iaşi, Timişoara, Craiova, Constanţa şi Sibiu, care fac parte din Consorţiul „Opening Up Science”, desfăşoară activităţi comune alături de mari instituţii de cercetare din România, universităţi din Bucureşti, Suceava, Galaţi sau Cluj, Federaţia Fundaţiile Comunitare din România şi Fundaţia Comunitară Bucureşti. Toate acestea sunt reunite în consorţiul „ReCoN-nect – The Green Deal”. 

Comentarii