Mare ghinion: iată cum a căzut în plasa Poliţiei traficantul de droguri cu nalbă!

vineri, 18 februarie 2022, 02:58
4 MIN
 Mare ghinion: iată cum a căzut în plasa Poliţiei traficantul de droguri cu nalbă!

Tânărul pare a fi cel mai ghinionist traficant de droguri din Iaşi. Poliţiştii au dat peste el la întâmplare, vrând să-i ia declaraţie de martor, dar au găsit droguri asupra lui. Cum le prepara, folosind plante precum nalba?

Cel mai ghinionist comerciant de etnobotanice îşi caută norocul pe holurile Curţii de Apel. Îşi luase toate măsurile imaginabile de precauţie, astfel încât activitatea sa să nu poată fi scoasă la iveală de oamenii legii. A fost însă identificat întâmplător pe stradă şi condus la Secţia 4 Poliţie, unde „marfa” a fost găsită asupra lui. Poliţiştii Serviciului Antidrog îl căutau ca martor într-un dosar. A devenit inculpat, iar Tribunalul l-a condamnat la peste 5 ani de închisoare.

Ioan Cristian Rânţar avea deja la activ mai multe condamnări pentru efectuarea de operaţiuni cu substanţe pshioactive, fiind cunoscut în lumea consumatorilor şi traficanţilor ieşeni de astfel de produse. După ultima eliberare din penitenciar, a reînceput să consume etnobotanice, iar ulterior s-a apucat şi de trafic. Beneficiind de sfaturile unora mai vechi în branşă, şi-a luat toate măsurile pentru a nu putea fi identificat. Comanda marfa, constând în pulbere de cannabinoizi sintetici, în cantităţi mici, de la un furnizor sigur din Hunedoara. Pentru comunicarea cu vânzătorul folosea aplicaţii în care mesajele se şterg imediat după citire sau la scurt timp după expediere. Plătea în bitcoin, iar marfa era trimisă prin Fan Courier. Expeditorul folosea funcţia „self awb” de pe site-ul companiei, folosind adrese de e-mail temporare, generate de un server specializat. Datele privind identitatea şi adresa expeditorului şi destinatarului erau fictive, singurul element real fiind numărul de telefon al destinatarului. Formal, coletele conţineau diverse obiecte de îmbrăcăminte, în interiorul cărora era ascunsă substanţa activă.

Rânţar vindea drogurile de regulă în cantităţi mici, către consumatori, dar era privit şi ca o alternativă de aprovizionare atunci când alţi comercianţi locali rămâneau fără marfă. Preocupările în domeniu, care-i aduseseră şi condamnarea la închisoare, ca şi cunoştinţele din lumea interlopă pe care le avea i-au adus lui Rânţar calitatea de martor într-un dosar instrumentat de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate. Fusese chemat pentru a da declaraţii în dosar dar nu se prezentase, aşa că poliţiştii au început să-l caute.

La mijlocul lunii aprilie a anului trecut l-au depistat întâmplător în zona Dispecer şi l-au condus la Secţia 4 Poliţie pentru clarificarea situaţiei. La secţie, în urma unui control corporal sumar, asupra sa au fost găsite două folii de aluminiu conţinând o substanţă vegetală verde oliv. Din acel moment a fost urmărit îndeaproape, pentru reconstituirea activităţii sale infracţionale. Trei investigatori sub acoperire au cumpărat droguri de la el, livrările făcute prin curierat au fost urmărite, iar la începutul lunii mai, după ridicarea unui ultim colet, Rânţar a fost arestat. Percheziţia domiciliară şi informatică au clarificat activitatea sale de traficant.

În faţa instanţei, Rânţar a oferit şi detalii suplimentare, explicând felul în care prepara drogurile din substanţa activă pură achiziţionată. Aceasta era dizolvată în alcool rafinat şi amestecată ulterior cu nalbă, pentru ca produsul final să poată fi fumat.

Dependent el însuşi, bărbatul a precizat că din 2017 cheltuise pe droguri aproximativ 50.000 de euro din banii câştigaţi de soţie. Traficul nu i-ar fi asigurat un profit semnificativ, ci doar acoperirea propriilor cheltuieli cu drogurile. Avea un băiat la facultate pe care nu putea să-l ajute tocmai pentru că toţi banii i se duceau pe etnobotanice.

În aprecierea sentinţei, magistraţii Tribunalului au luat în calcul şi activitatea infracţională anterioară a lui Rânţar, acesta fiind condamnat anterior pentru constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu substanţe psihoactive, refuz de prelevare a mostrelor biologice şi lipsire de libertate în mod ilegal. Pentru ultimele procupări de traficant a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare. Prin contopirea acestea cu pedepsele anterioare, a rezultat o condamnare finală la 5 ani şi 3 luni de închisoare. Sentinţa Tribunalului a fost atacată de Rânţar în faţa instanţei superioare. Curtea de Apel urmează să reanalizeze dosarul pe 13 aprilie.

Comentarii