Marea Neagră rămâne teatrul preferat al revizionismului rusesc

marți, 12 iulie 2022, 11:55
1 MIN
 Marea Neagră rămâne teatrul preferat al revizionismului rusesc

Un nou document strategic al NATO – denumit, pe scurt, Conceptul Strategic – a fost făcut public în urma summitului de la Madrid al alianţei, care a avut loc la finalul lunii iunie. În acest context, PressHUB a invitat expertul în securitate Octavian Manea să explice, pentru publicul larg, care sunt principalele schimbări de paradigmă ale NATO şi ce aduce nou acest document.

Octavian Manea face parte din echipa Centrului pentru Securitate, Diplomatie şi Strategie (CSDS), găzduit de Universitatea Liberă din Bruxelles (VUB), şi este specializat în probleme de securitate euroatlantică. Manea publică frecvent în Revista 22 şi în Cronicile Curs de Guvernare.

În august anul trecut, imaginea „iconică” a ultimului soldat american care părăsea aeroportul internaţional din Kabul făcea înconjurul lumii. Câteva luni mai târziu, în februarie 2022, acelaşi militar se afla în fruntea primelor unităţi americane ajunse în Polonia, pe aeroportul din apropierea graniţei cu Ucraina.

Summitul de la Madrid consacră intrarea NATO într-o nouă paradigmă strategică, într-un alt ciclu geopolitic, unul marcat de revenirea „competiţiei strategice” dintre marile puteri. „The Euro-Atlantic area is not at peace” – este o descriere succintă a mindsetului în care operează NATO pentru următorul deceniu.

Rusia este percepută drept cea mai importantă ameninţare pentru pacea şi securitatea spaţiului euro-atlantic. Deşi se concentrează pe ameninţarea imediată, pentru prima dată într-un astfel de document apare bine conturată şi umbra chineză.

În ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina, liderii politici ai NATO au preferat să ţină forţele navale NATO departe de Marea Neagră, pentru a nu escalada suplimentar un context şi aşa extrem de volatil.

Cititi materialu integral pe presshub.ro

 

Comentarii