Marea prescripţie: Un scandalagiu recidivist scapă de închisoare

marți, 27 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Marea prescripţie: Un scandalagiu recidivist scapă de închisoare

Un scandalagiu a scăpat de pedeapsă pentru că procurorii au avut nevoie de 5 ani pentru a trimite în instanţă rechizitoriul aferent unei fapte banale. Ca recidivist, făptaşul ar fi ajuns sigur după gratii dacă răspunderea penală nu s-ar fi prescris.

În seara zilei de 30 mai 2017, poliţiştii din Podu Iloaiei au fost chemaţi la o sală de jocuri din Sârca. Aici, Constantin Ivănoaie, zis „Samantha”, provocase scandal, spărsese ecranul unui aparat de tip slot machine şi turnase bere în acceptorul de bancnote al altuia.

Poliţiştii nu s-au putut înţelege cu Ivănoaie, întrucât acesta se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi era incoerent. L-au sancţionat însă contravenţional şi au deschis un dosar penal pentru distrugere. Fapta este pedepsită cu închisoarea pe un termen cuprins între 3 luni şi 2 ani sau cu amendă. De regulă nu se ajunge la o condamnare cu executarea în regim de detenţie, dar cazul lui Ivănoaie era deosebit.

Bărbatul fusese condamnat anterior la 4 ani de închisoare pentru tâlhărie şi furt calificat. Fusese liberat condiţionat în 2015, având un rest rămas de executat de 540 de zile de închisoare. La data comiterii noii fapte, termenul de reabilitare judecătorească nu se împlinise încă, Ivănoaie fiind considerat recidivist.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani au avut însă nevoie de aproape 5 ani pentru a finaliza cercetările, dosarul fiind trimis în instanţă pe 14 aprilie acest an. Încă două luni, dosarul parcursese etapa obligatorie a camerei preliminare, ajungând în faţa instanţei de judecată la mijlocul lunii iunie.

„Instanţa reţine că în cauză există unul dintre cazurile care împiedică exercitarea în continuare a acţiunii penale, respectiv împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului”, au constatat magistraţii Judecătoriei Paşcani.

Termenul de prescriere de 5 ani se împlinise pe când dosarul se afla în camera preliminară. Deciziile Curţii Constituţionale din 2018 şi 2022 au stabilit că în această perioadă curgerea prescripţiei nu este întreruptă de niciun act procedural. Magistraţii nu au putut face altceva decât să constate încetarea procesului penal. Ivănoaie va trebui doar să plătească 4.000 de lei, cu titlu de daune materiale. 

Comentarii