De Business

Punem punctul pe știi

Marile bănci rup tăcerea şi atacă deschis aşa numita taxă pe lăcomie

“Avem sub revizuire toate planurile de investiţii pe care le aveam până acum”, susţine şeful celei mai mari bănci din ţară.

sâmbătă, 19 ianuarie 2019, 02:50
3 MIN
 Marile bănci rup tăcerea şi atacă deschis aşa numita taxă pe lăcomie

Şefii marilor bănci din Români încep să boicoteze taxa impusă de Guvern pe activele lor. ToţI vorbesc în cor de amânarea planurilor de investiţiilor şi a achiziţii. Sergiu Manea, CEO-ul Băncii Comerciale Române (BCR), a declarat, ieri, că banca ia în calcul să îşi amâne planurile de investiţii, ca urmare a introducerii noii taxe pentru bănci. 

„Noi acum, banca mea (BCR – n.red.), am început să ne uităm ce putem raţionaliza din punct de vedere cheltuieli. Avem sub revizuire toate planurile de investiţii pe care le aveam până acum. Nu discut şi nu voi discuta niciodată despre clienţi. Clienţii sunt principala noastră preocupare”, a afirmat Sergiu Manea, vineri, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR). CEO-ul BCR a precizat că au luat această decizie, deoarece banca trebuie să creeze „un model economic viabil”. „Înseamnă automat un efect în lanţ. Poate că unele dintre investiţiile pe care le doream să le facem să le punem în aşteptare. Înseamnă mai puţine ordine către economie. La nivelul nostru mititel”, a detaliat Manea. Amânarea acestor investiţii duce la scăderea încrederii în economie, iar lipsa încrederii „duce la mai puţini oameni care iau credite”, a punctat reprezentanul BCR. „Nu suntem deosebiţi de alţi agenţi economici”, a subliniat Manea, făcând o comparaţie între o bancă şi o companie. El a dat un exemplu simplu: dacă unei compani îi creşte cheltuiala de la 100 de lei la 119 lei, atunci va reveni la cheltuieli de 100 de lei.

La rândul lui Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania (BT), a susţinut că, din cauza noii taxe pe activele financiare, această bancă nu mai poate încuraja creditarea, de la începutul acestui an. „Dacă vorbim pe fiecare zi (n.red. – de la începutul acestui an), vorbim de o bucată din PIB. Nu suntem în stare să încurajăm creditarea. Vorbesc despre Banca Transilvania acum. După câţiva ani foarte buni, de creşteri, de achiziţii nu am putut să ne bucurăm unde am ajuns”, a afirmat, vineri, Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania (BT), în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR). CEO-ul BT a completat că situaţia este provocată de faptul că încă nu ştiu cum va fi aplicată noua taxă pe activele financiare ale băncilor. „Ordonanţa a fost publicată la finalul anului 2018, suntem la 18 ianuarie 2019 şi nu avem idee”, a adăugat Tetik. În ultimii trei ani, BT a dat 55.000 de credite IMM-urilor, iar anul trecut s-a concentrat şi mai mult pe acest segment, potrivit CEO-ului băncii.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Consiliului de Administraţie al CEC Bank, a declarat că această bancă aşteaptă să vadă cum va gestiona statul situaţia creată prin aplicarea noii taxe pe activele băncilor. „Banca noastră este o bancă de drept privat cu capital de stat. Aceasta este definiţia corectă. În acest context (n.red. – referitor la taxa pe activele financiare ale băncilor), nu avem alte preocupări, avantaje sau dezavantaje faţă de ceea ce au toate băncile din sistemul bancar. Bineînţeles că suntem şi noi preocupaţi să găsim soluţii. Aşa cum este ordonanţa îşi produce efectele. Deci, trebuie să găsim acele soluţii prin care să reducem cheltuielile, să reducem investiţiile. Noi avem şi o particularitate – avem capital de stat. Vom vedea cum va gestiona acţionarul situaţia creată”, a afirmat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Consiliului de Administraţie al CEC Bank, vineri, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR). Taxa pentru activele financiare ale băncilor este de 0,1-0,5%, dacă ROBOR mediu trimestrial este de 2-4%.

Comentarii