Comunicat de presă

Marius Bodea: „O nouă măsură la Primăria Iași împotriva sportului” (P)

miercuri, 29 ianuarie 2020, 12:06
3 MIN
 Marius Bodea: „O nouă măsură la Primăria Iași împotriva sportului” (P)

Primăria vrea să înființeze Clubul Sportiv Municipal (CSM) Iași 2020, cu mai multe ramuri. Noul club va fi coordonat direct de Primăria Iași și va avea șase secții: fotbal, handbal, baschet, minifotbal, volei și tenis de câmp.

Dl. Chirica, primarul Iașului, copiază modelul de proastă practică patentat de colega sa din București, d-na Firea. Acest demers este o chestiune de imagine pentru că urmează alegerile locale. Înființarea de cluburi sportive sau firme de către Primărie conduce la risipă, ineficiență și arbitrariu. O astfel de măsură va afecta și mai tare sportul ieșean, distrus aproape în totalitate de administrația PSD-Chirica. Le reamintesc iubitorilor de sport ieșeni că echipele de handbal feminin, handbal masculin, rugby, fotbal feminim și baschet au fost retrase din campionat și desființate, iar echipa de fotbal este pe buza prăpastiei pentru că primarul Chirica nu şi-a respectat angajamentul asumat pe parcursul anilor 2017 și 2018 de a sprijini activitatea sportivă în prima ligă a acestor cluburi”, a spus deputatul liberal Marius Bodea.

La rândul său, consilierul local Răzvan Timofciuc a argumentat de ce această măsură este nocivă pentru sportul ieșean.

În primul rând, în noul club sportiv înființat de Primărie vor putea funcționa și vor fi finanțate 6 ramuri sportive (handbal, baschet, fotbal, minifotbal, tenis de câmp, volei), fără niciun criteriu prestabilit, lăsându-se loc arbitrariului. Din punct de vedere liberal, nu pot fi de acord ca echipele nou înființate la cele 6 ramuri sportive să concureze neloial cu cluburile din aceeaşi ramură sportivă deoarece vor beneficia de finanţare discreţionară, iar asta înseamnă că se încălcă  fair-play-ul, care e principiul de bază al sportului. Mai mult, CSM va fi un club de stat, al Primăriei, instituţie care nu trebuie să se ocupe cu angajări de antrenori şi transferuri de jucători, ci de cu totul alte lucruri (infrastructură, investiţii, şcoli etc.). D-lui Chirica îi reamintesc că nu mai trăim în perioada comunist-sovietică; trăim în capitalism, suntem în Uniunea Europeană, unde cluburile sportive sunt eminamente private şi unde nicio primărie nu are club sportiv”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local și membru în Comisia de Sport și Tineret din cadrul Consiliului  Local.

Deputatul Marius Bodea a propus și câteva soluții pentru finanțarea sportului ieșean.

           „În primul rând, propunem suplimentarea bugetului pentru concursurile de proiecte sportive la 13 milioane de lei. Noi vrem susţinerea de către Primărie a tuturor cluburilor sportive, după acelaşi criteriu şi prin finanţare nediscreţionară: toate cluburile, inclusiv cele de fotbal, baschet sau volei, să aplice la concursul de proiecte sportive şi să fie finanţate la fel cum sunt anual finanţate alte zeci de cluburi, de mulţi ani încoace. Totodată, propunem mărirea investiţiilor pentru infrastructura sportivă (şi în Occident acesta este apanajul administraţiei locale), inclusiv pentru modernizarea terenurilor de sport din şcoli”, a mai spus Marius Bodea.

Comentarii