Martie sub semnul lui Marte

luni, 21 martie 2022, 02:50
1 MIN
 Martie sub semnul lui Marte

În loc de motto: „viitorul este cel mai frumos trecut cu putinţă” Şerban Axinte, Scrâşnetul dinţilor (Cartier, 2021)

14.03.2022. Ziua 19 de război: Ucraina rezistă

Apropo de fata din Rusia, arestată pentru că protesta public cu o coală mare goală. Păi, vorba bancului din comunism: Dar ce, trebuie să mai scrie ceva?

Ucraina va scoate pe piaţă un timbru cu citatul celebru al unuia dintre ucrainenii din Insula Şerpilor. Da, cu citatul celebru, de acum „Navă rusă, idi na hui!” Timbru de colecţie, ce să mai. Inventivitatea guvernului ucrainean în materie de exploatare pozitivă a situaţiei e admirabilă.

15.03.2022. Ziua 20 de război: Ucraina rezistă

Dintr-un interviu cu analistul Armand Goşu (Contributors.ro: Putin e învins în fiecare zi, iar Ucraina devine o mare naţiune…), am aflat că „nu mai puţin de 56 de aparate de zbor ucrainene se află în România, ceea ce reprezintă cea mai mare parte a flotilei (…).” Tare interesant, nu?

Sancţiuni pentru Rusia: cică cele mai multe aeronave ruseşti de transport persoane sunt înregistrate în Bermude, iar statul insular le-a retras acum autorizaţiile! (FAZ)

Coş Mariupol.

16.03.2022. Ziua 21 de război: Ucraina rezistă

Un veteran englez (înrolat în Legiunea Străină a Ucrainei), despre combatanţii ucraineni: ar lupta ca nişte „talibani pe steroizi”.

Apropo de posibila incapacitate de plată a Rusiei: dacă ar vrea să plătească obligaţiile scadente azi în ruble, asta ar însemna deja incapacitatea de plată: „Statutul rublei acum este acela de bani de jucărie.” (Ştirile ProTV)

Zici că e Ceauşescu: „Putin promite că măreşte salariile, pensiile şi numeşte plecarea a zeci de mii de ruşi drept «autopurificare a societăţii»” (Libertatea)

17.03.2022. Ziua 22 de război, săptămâna 4: Ucraina rezistă

Zelenski: „Cu ce e diferit asediul Leningradului de asedierea Mariupolului? Pe cine moşteniţi?” Rusia nu doar că a fost staliniZată, dar se comportă şi ca Germania hitleristă. Răstimp, Putin a avut neobrăzarea de a considera sancţiunile Occidentului similare cu măsurile antisemite ale lui Hitler! Vai, biata Rusie, victima! Halucinant.

Alin Fumurescu în Dilema veche de azi: „Dar dictatorii de aia sînt dictatori – pentru că nu le place cartea.

18.03.22. Ziua 23 de război: Ucraina rezistă

Am citit (în Libertatea, cred) că în Rusia, faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, au crescut de 3 ori vânzările de anti-depresive! Stai să vezi când în supermarketurile ruseşti o să fie săptămână de săptămână „săptămâna nord-coreeană”, cum a punctat cineva pe net apropo de golirea recentă a rafturilor în magazinele ruseşti.

Interviu suspect cu un „renumit profesor belgian” în Libertatea (apărut, nota bene, doar în ediţia print de vineri, nu şi online!?). Declaraţia-titlu: „SUA fac totul pentru a prelungi conflictul”. După ce-am citit tot textul, am ajuns la concluzia că Paul Delmotte nu e doar progresist (şi anti-american), ci şi cam fan Putin. Tot discursul său miroase de la o poştă a diversiune. Ar merita o atenţie separată. Atât mai citez din ce a zis despre refugiaţii ucraineni (majoritatea femei cu copii, „prezentate în buclă la jurnalele TV”): „tot atâtea madone în lacrimi cu pruncii lor”. Parcă face mişto de ele. Parcă? Face!

Criza paşapoartelor: cererea (faţă de martie anul trecut) ar fi crescut cu 300%, chiar cu 400% (la Cluj, de ex.). O femeie (circa 55), întrebată de ce vrea acum paşaport, a răspuns sec: „Să fie acolo.” (Digi24)

Mda, să fie acolo, să putem fugi în lume, dacă vin ruşii, nu? Până una alta, au început să fugă ruşii din Rusia în lume…

19.03.2022. Ziua 24 de război: Ucraina rezistă

Cu fiecare zi care a trecut de la invadarea Ucrainei în zorii zilei de 24 februarie, Rusia lui Putin a completat „formularul” de demisie din lumea civilizată. L-a semnat cel târziu ieri, odată cu concertul „aniversar” pentru anexarea Crimeei, prilej pentru Putin să sfideze mapamondul din postura-i dublă: de urmaş atât al lui Hitler, cât şi al lui Stalin.

O ucraineancă, în seara asta, la TVR1: „Am trăit 23 de ani în Rusia, ştiu ce naţiune-închisoare este acolo.

20.03.2022. Ziua 25 de război: Ucraina rezistă

Ana Turcu, pe contributors.ro (Rusia fascistă „salvează lumea de nazism”): „Azi nu e stat în lume mai fascist decât Rusia lui Putin.

De zece zile, conţinuturile externe/ne-ruseşti de pe TikTok sunt blocate pentru userii din Rusia. Poţi fi cât de antirăzboi vrei tu, poţi posta ce vrei, în Rusia nu se va vedea. China, ce să mai. Ştirea e de pe netzpolitik.org din 17.03.22. Deci cele zece zile s-au făcut 13.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii